Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

Περί πολιτικού ήθους των ΣΥΡΙΖΑίων στην Ικαρία...

Πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 3/6 τα εγκαίνια του Υβριδικού Ενεργειακού Εργου στην Ικαρία. Έργο το οποίο, συνδυάζοντας αιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια συνολικής ισχύος 6,8 MW, βρίσκεται ακόμα σε δοκιμαστική λειτουργία και αναμένεται να καλύψει σε μεγάλο ποσοστό τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού, που το καλοκαίρι δεν ξεπερνούν τα 9 MW.

H διοίκηση της ΔΕΗ, που ήταν υπεύθυνη -ως κύριος του έργου άλλωστε- για την τελετή των εγκαινίων, φρόντισε να προσκαλέσει εκπροσώπους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (Καφαντάρη - Σεβαστάκης), της ΝΔ (Αθανασίου), αλλά και αρκετούς παρατρεχάμενους ΣΥΡΙΖΑίους, οι οποίοι δεν αμέλησαν να γιουχάρουν την παρέμβαση του απερχόμενου δημάρχου Ικαρίας Στέλιου Σταμούλου.

Δεν φτάνει που από κοινού με ΝΔ και ΚΙΝΑΛ υπερψήφισαν το μνημόνιο 3, δεν φτάνει που συγκρότησαν ένα αντιΚΚΕ μέτωπο και υπερψήφισαν με τα μπούνια τον νεοδημοκράτη Ν. Καλαμπόγια στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές της Ικαρίας, ας δούμε όμως με στοιχεία γιατί τον γιούχαραν:
Γιατί αναφέρθηκε στην καθοριστική συμβολή του πρώην Δήμου Ραχών αλλά και της ΚΟ του ΚΚΕ στη Βουλή για την έναρξη και τη συνέχιση των έργων, μιας και είχαν παγώσει για τουλάχιστον μια 3ετία λόγω υποχρηματοδότησης από τη ΔΕΗ.
Γιατί αναφέρθηκε στην απαίτηση της τοπικής κοινωνίας για ολοκλήρωση του απαραίτητου δρόμου Γεμέλια - Προεσπέρα - Κάτω Προεσπέρα πριν την έλευση του χειμώνα.
Γιατί ανέδειξε το γεγονός ότι η εγκατάσταση των 110 ανεμογεννητριών στην κορυφογραμμή της Ικαρίας από τον όμιλο Μυτιλιναίου βρίσκει αντίθετη την κοινωνία του νησιού, τονίζοντας ότι το Υβριδικό καλύπτει τις τοπικές ενεργειακές ανάγκες.
Γιατί απαίτησε δραστική μείωση της kwh για όλα τα νοικοκυριά και τις υπηρεσίες της Ικαρίας, καθώς επίσης καμία διακοπή ρεύματος σε συνανθρώπους μας που αποδεδειγμένα δεν μπορούν και δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα τους. Τόνισε ότι τα εγκαίνια πραγματοποιούνται την ίδια στιγμή που δεκάδες σπίτια στην Ικαρία απειλούνται με διακοπή ρεύματος λόγω χρεών στη ΔΕΗ ακόμα και λίγων ευρώ.
Γιατί ζήτησε πρόσληψη και μονιμοποίηση του αναγκαίου τεχνικού προσωπικού σε όλες τις δομές Ενέργειας στην Ικαρία (ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, Υβριδικό).
Γιατί, αφού από τη λειτουργία του Υβριδικού θα υπάρχει εξοικονόμηση πόρων από τον περιορισμό του πετρελαίου, ζήτησε και την κατάργηση όλων των ληστρικών χαρατσιών που είναι ενταγμένα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα την εκτίναξη του συνολικού λογαριασμού. 


Στις 7 του Ιούλη ο ικαριακός λαός έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να «γιουχάρει» τις αντιλαϊκές πολιτικές των ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΚΙΝΑΛ, των δορυφόρων και των κολαούζων τους, ενισχύοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ. Να «γιουχάρει» αυτούς που «εγκαινιάζουν» ημιτελή έργα, ενώ ταυτόχρονα καταδικάζουν τον λαό στην ενεργειακή φτώχεια.

Αναδημοσιεύεται από τον «Ριζοσπάστη», 7/6/2019


Στα εγκαίνια του Υβριδικού Ενεργειακού Έργου Ικαρίας παραβρέθηκε ο δήμαρχος Στέλιος Σταμούλος και στην παρέμβασή του τόνισε τα εξής:


«Το Υβριδικό Ενεργειακό Έργο Ικαρίας, που χαιρετίζουμε την ολοκλήρωσή του εντός του 2019 από την ΔΕΗ, βρίσκεται στη διαδικασία των δοκιμαστικών λειτουργιών προκειμένου να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες του νησιού σε ηλεκτρική ενέργεια. Αναμφίβολα θα συμβάλει στη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, καθώς πρόκειται για έργο που συνδυάζει την εκμετάλλευση των υδάτων που υπερχειλίζουν από το αρδευτικό φράγμα στο Πέζι, με την αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού της περιοχής. Σημαντική επίσης θα είναι η εξοικονόμηση πόρων από τον περιορισμό καύσης πετρελαίου.

Ωστόσο δεν περνάει απαρατήρητο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τη διοίκηση της ΔΕΗ "εγκαινιάζουν" παραμονές εκλογών το έργο αυτό, την ίδια στιγμή που τα "ραβασάκια" για απειλές διακοπής ρεύματος σε σπίτια του νησιού καταφθάνουν σωρηδόν.

Η συνολική ισχύς του έργου είναι στα 6,8 MW. Aν συνυπολογιστούν η διαθέσιμη ισχύς από τον θερμοηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ στον Άγιο Κήρυκο (περίπου 11MW), 2 ανεμογεννήτριες μέγιστης συνολικής ισχύος 1,4 MW, φωτοβολταϊκά συστήματα σε αγροτεμάχια και οικίες (περίπου 1 ΜW), προκύπτει ότι οι ενεργειακές ανάγκες του νησιού καλύπτονται επαρκώς, τη στιγμή που η μέγιστη αιχμή το καλοκαίρι δεν ξεπερνά τα 9 MW.

Κατά συνέπεια οι ενεργειακοί σχεδιασμοί που αφορούν την εγκατάσταση 110 ανεμογεννητριών στην κορυφογραμμή της Ικαρίας συνολικής ισχύος 330MW από τον όμιλο Μυτιληναίου, με άδεια από την ΡΑΕ που παραμένει σε ισχύ, εξακολουθεί να μας βρίσκει αντίθετους: Γιατί δεν καλύπτουν καμία ενεργειακή ανάγκη του νησιού και γιατί θα προκληθεί μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική υποβάθμιση από τη διάνοιξη τεραστίων δρόμων και θεμελίων για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι οι εργασίες για την κατασκευή του ξεκίνησαν πριν 10 χρόνια, στο μεσοδιάστημα είχαν "παγώσει" λόγω της υπέρβασης του αρχικού τους προϋπολογισμού και της υποχρηματοδότησης από την πλευρά της ΔΕΗ.

Οι παρεμβάσεις του Δήμου Ικαρίας τη διετία 2015-2016, αλλά και της ΚΟ του ΚΚΕ στη Βουλή, προς όλους τους αρμόδιους φορείς (ΔΕΗ, ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣ., υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας κλπ.) που έγιναν εν μέρει αποδεκτές, ήταν καθοριστικές για τη συνέχιση των έργων. 


Με την ολοκλήρωση αυτού του πρωτοποριακού έργου στην Ικαρία και με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες για φτηνή Ενέργεια, ζητάμε:


Δραστική μείωση της τιμής της kwh για όλα τα νοικοκυριά και τις υπηρεσίες της Ικαρίας (σχολεία, νοσοκομεία, δημοτικές δομές κλπ.).


Καμία διακοπή ρεύματος σε συνανθρώπους μας που αποδεδειγμένα δεν μπορούν και δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα τους.

Κατάργηση όλων των ληστρικών χαρατσιών που είναι ενταγμένα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ με αποτέλεσμα την εκτίναξη του συνολικού λογαριασμού.

Πρόσληψη και μονιμοποίηση του αναγκαίου τεχνικού προσωπικού σε όλες τις δομές Ενέργειας στην Ικαρία (ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, Υβριδικό) με πλήρη μισθολογικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Τέλος ως αντισταθμιστικό όφελος στην κοινωνία του νησιού που διάθεσε την αναγκαία γη, είναι απαραίτητη η ολοκλήρωση του δρόμου Γεμέλια - Προεσπέρα - Κάτω Προεσπέρα, πριν από την έλευση του χειμώνα.

Παράλληλα διεκδικούμε:

Ενιαίο αποκλειστικά κρατικό φορέα Ενέργειας με αποκλειστικότητα στην παραγωγή, μεταφορά, διανομή, εμπορία της ηλεκτρικής ενέργειας που θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία και θα λειτουργεί προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων και όχι των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Είμαστε ενάντια στην πολιτική της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας που αποτέλεσμα έχει την αύξηση της τιμής του ρεύματος και την ενεργειακή φτώχεια για το λαό».