Σάββατο 15 Ιουνίου 2019

ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ Στο «κόκκινο» η ένταση από την όξυνση των ανταγωνισμών

Οι περίεργες επιθέσεις που προκάλεσαν εκρήξεις σε δύο δεξαμενόπλοια ανοιχτά του Κόλπου του Ομάν το πρωί της περασμένης Πέμπτης έχουν εκτοξεύσει την ένταση στην ευρύτερη περιοχή. Οι ΗΠΑ έσπευσαν αμέσως να ενοχοποιήσουν το Ιράν, το οποίο αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή. Το περιστατικό πάντως εκτιμάται ότι θα αυξήσει κατά τουλάχιστον 4% τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Ταχύπλοα του ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού στον Κόλπο του Ομάν εμποδίζουν δύο ιδιωτικά ρυμουλκά να ρυμουλκήσουν ένα από τα δεξαμενόπλοια, δήλωσε σήμερα Aμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο Aμερικανός αξιωματούχος δεν είπε πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν την αναφερόμενη αντιπαράθεση μεταξύ των ιρανικών ταχύπλοων και των ρυμουλκών που προσπαθούσαν να δέσουν και να απομακρύνουν το νορβηγικό Front Altair.
Το Ιράν δείχνει ο Τραμπ και δηλώνει ανοικτός σε συνομιλίες

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε σήμερα ότι οι επιθέσεις εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων στη Θάλασσα του Ομάν φέρουν «την υπογραφή» του Ιράν, επικαλούμενος ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Πεντάγωνο.

«Το Ιράν το έκανε αυτό» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο αμερικανικό δίκτυο Fox News. «Βλέπουμε το πλοίο, με μία νάρκη, που δεν εξερράγη και αυτό έχει την υπογραφή του Ιράν».

Ο Τραμπ απέρριψε το ενδεχόμενο ενός μακροχρόνιου κλεισίματος των Στενών του Χορμούζ από την Τεχεράνη. Ερωτηθείς πώς σχεδιάζει να απευθυνθεί προς το Ιράν και να σταματήσει τέτοιου είδους επεισόδια, ο Ρεπουμπλικανός απάντησε: «Θα δούμε».

Την ίδια ώρα όμως ο Τραμπ, διαμήνυσε πως είναι έτοιμος να ξεκινήσει συνομιλίες με την Τεχεράνη. «Θέλουμε να επιστρέψουν πίσω στο τραπέζι» υπογράμμισε ο Τραμπ. «Είμαι έτοιμος όταν εκείνοι είναι» συμπλήρωσε, σημειώνοντας κατόπιν ότι «δεν βιάζεται».
Στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία θέλει η Τεχεράνη

Την ίδια ώρα και στο φόντο της υπόθεσης, το κουβάρι των ενδοϊμπεριασλιτικών συγκρούσεων στην περιοχή πυκνώνει ολοένα και περισσότερο. Μετά την δήλωση της Κίνας για στήριξη του Ιράν, ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας Χασάν Ροχανί μιλώντας στη σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (OCS) στο Μπισκέκ, του Κιργιστάν δήλωσε ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή απαιτεί στενότερους δεσμούς μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας.

«Τα δύο τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιδεικνύει μια επιθετική προσέγγιση και συνιστά μεγάλη απειλή για την περιφερειακή και την παγκόσμια ασφάλεια, παραβιάζοντας όλους τους διεθνείς κανόνες», δήλωσε σύμφωνα με το «Tass» ο Ροχανί.
«Άμβλυνση» της έντασης ζητεί η Βαγδάτη

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Άμπελ Αμπντελ Μάχντι τάχθηκε υπέρ της «άμβλυνσης» της έντασης απευθυνόμενος στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Ο επικεφαλής της ιρακινής κυβέρνησης είπε σήμερα ότι θέλει να εργαστεί για τον «κατευνασμό για την προστασία των συμφερόντων των λαών της περιοχής», σύμφωνα με το γραφείο του.

Η Βαγδάτη τελεί ωστόσο υπό την πίεση των ΗΠΑ που επιθυμούν να σταματήσει να εφοδιάζεται με ενέργεια από το Ιράν. Αν και η Βαγδάτη, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ενέργεια του Ιράν, απέσπασε μια αμερικανική εξαίρεση, αυτή εκπνέει σε λιγότερο από μια εβδομάδα και καμιά απόφαση δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη για παράτασή της ή όχι.

Χθες Τετάρτη ωστόσο, οι ΗΠΑ επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις κατά μιας ιρακινής εμπορικής επιχείρησης που κατηγορείται ότι στηρίζει, μέσω διακίνησης όπλων, στοιχεία της επίλεκτης μονάδας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, τους αποκαλούμενους «Φρουρούς της Επανάστασης».

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters», DPA)