Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

Σχόλιό του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την έκθεση της Κομισιόν

Συνέπεια στην τήρηση των αντιλαϊκών δεσμεύσεων στην Ελλάδα είναι το μήνυμα που στέλνει η Κομισιόν με την 3η έκθεση στο πλαίσιο της αυστηρής εποπτείας.

Αρχικά η Κομισιόν συγχαίρει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διότι «έκανε λογική εκκίνηση στο περιβάλλον μετά το μνημόνιο από τον Αύγουστο του 2018», δηλαδή πήγε με το γράμμα των αντιλαϊκών δεσμεύσεων. Στη συνέχεια ωστόσο, η έκθεση με τον μπαμπούλα του «δημοσιονομικού εκτροχιασμού» επισημαίνει πως «η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων επιβράδυνε τους τελευταίους μήνες». Υπό αυτό το πρίσμα εκτιμά πως «η συνοχή κάποιων μέτρων με δεσμεύσεις που δόθηκαν στους Ευρωπαίους εταίρους δεν είναι εξασφαλισμένη και θέτει κινδύνους για την επίτευξη των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων».

Συνεπώς το μήνυμα των δανειστών είναι αυστηρή τήρηση των δεσμεύσεων, όπως έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πριν την προεκλογική περίοδο. Χαρακτηριστική η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βλάντις Ντομπρόβσκις, που στη συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι «υπάρχει πολύ μικρό περιθώριο για λάθη» και πως «είναι σημαντικό να μη διαταραχθεί η πρόοδος των τελευταίων χρόνων και η έξοδος της χώρας στις αγορές». Ο Γάλλος επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα μέτρα που εφάρμοσε μεταμνημονιακά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι καταγράφονται καθυστερήσεις, ενώ για τα προεκλογικά επιδόματα του Αλ. Τσίπρα ανέφερε ότι θα πρέπει να ελεγχθούν τα στοιχεία για να υπολογιστούν τα κόστη.

Πάντως, η έκθεση αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση υιοθέτησε «ένα πακέτο μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων, τα οποία εκτιμάται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι θα έχουν δημοσιονομικό κόστος άνω του 1% του ΑΕΠ το 2019 και στο εξής». Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζει το συνολικό κόστος στο 0,6% του ΑΕΠ. Ο Βλ. Ντομπρόβσκις για το πακέτο της κυβέρνησης είπε ότι είναι «δαπανηρό» και πως δεν ακολουθεί «τη σωστή δημοσιονομική κατεύθυνση». 


ΥΠΟΙΚ: Θα επιτευχθούν τα «ματωμένα» πλεονάσματα
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εμμένουν στην κυβερνητική πρόβλεψη ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 θα διαμορφωθεί στο 4,1% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας έτσι τον στόχο κατά 0,6 μονάδες και δημιουργώντας αντίστοιχο «δημοσιονομικό χώρο». Οι ίδιες πηγές εκφράζουν τη βεβαιότητα τους ότι θα επιτευχθεί ο στόχος του 2019, «με δεδομένο ότι τα ψηφισθέντα μέτρα έχουν κοστολογηθεί στο 0,6% του ΑΕΠ». 


Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την έκθεση της Κομισιόν αναφέρει:

«Την ώρα που ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαγκωνίζονται για το ποιος θα αναδειχθεί ως ο πιο ικανός διαχειριστής, η έκθεση της Κομισιόν αποκαλύπτει ποια θα είναι η κυβερνητική πολιτική που θα ακολουθηθεί την επόμενη μέρα των εκλογών, με προώθηση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, πλειστηριασμούς ακινήτων και νέα αντιλαϊκά μέτρα, για να θωρακιστεί η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, φθάνοντας μέχρι του σημείου να στηλιτεύει ως "παροχές" τα ελάχιστα προεκλογικά ψίχουλα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».