Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ - Δηλώνει «πολύ περήφανος» για «το εύρος και το βάθος» της στρατιωτικής συνεργασίας με την Ελλάδα

Το ρόλο επιδιαιτητή των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και το ρόλο της Ελλάδας σαν «μεντεσέ» τω αμερικανικών συμφερόντων, ανέδειξε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, σε ομιλία που πραγματοποίησε στη δεξαμενή σκέψης «Atlantic Council» στην Ουάσινγκτον.

Αναφερόμενος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας και στο αν θα παρέμβουν οι ΗΠΑ για την αποφυγή μιας κρίσης, δήλωσε πως «είμαστε σθεναρά αφοσιωμένοι στη συμμαχία μας με την Ελλάδα. Είμαστε σθεναρά αφοσιωμένοι στη δέσμευσή μας στην Ανατολική Μεσόγειο και ένα από τα πράγματα που είμαι πολύ περήφανος είναι το εύρος και το βάθος της στρατιωτικής μας συνεργασίας με την Ελλάδα, κάτι που επιβεβαιώθηκε την περασμένη εβδομάδα, με την παρουσία του κ. Αποστολάκη στην Ουάσινγκτον. Νομίζω ότι είδατε την ανακοίνωση που εξέδωσε το Πεντάγωνο, η οποία περιγράφει τη στρατιωτική μας σχέση με την Ελλάδα ως μία από τις ισχυρότερες που έχουμε στην περιοχή. Αυτή η παρουσία νομίζω ότι είναι μια χειροπιαστή απόδειξη της δέσμευσής μας στο να στηρίξουμε τη συμμαχική μας σχέση με την Ελλάδα και κάθε διάσταση αυτής».

Δήλωσε ακόμα πως «η Αθήνα έχει επιδιώξει με συνέπεια να κρατήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα, μέσω διαδικασίας για ΜΟΕ» και αναφερόμενος στην εμπλοκή της Ουάσιγκτον, σημείωσε ότι πρέπει παραμείνουν ανοιχτά τα διπλωματικά κανάλια επικοινωνίας με την Τουρκία. Ανέφερε ότι «σε αυτό το σημείο (διπλωματικό κανάλι) η ελληνική κυβέρνηση έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές της και σε αυτό η αμερικανική κυβέρνηση καταβάλει τις προσπάθειές της. Και αυτό θα είναι το κανάλι στο οποίο προσπαθούμε να διατηρήσουμε το ζήτημα, με όλες μας τις διπλωματικές και πολιτικές ενέργειες».

Ο Τζ. Πάιατ ανέφερε επίσης πως η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα «κάποιες αρκετά προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας» και αυτό πρέπει να αναγνωριστεί.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)