Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023

Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος…

Το ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη, πάντα συγκλονιστικό και επίκαιρο, περιγράφει τα βήματα που πρέπει να ακολουθεί στο πέρας της ζωής του κάθε ανθρώπινο ον, αν θέλει πραγματικά να βοηθήσει την κοινωνία να πάει ένα βήμα παρακάτω.

Μια κοινωνία επιβάλλεται να δείχνει τον σεβασμό της απέναντι σε όλα τα όντα, από το πιο μικρό, μέχρι το πιο μεγάλο. Άλλωστε η προστασία των ζώων είναι υποχρέωση του καθένα από εμάς, με τον ίδιος ακριβώς τρόπο που καθήκον μας είναι και η προστασία του περιβάλλοντος, κομμάτια του οποίου είμαστε όλοι.

Δυστυχώς όμως, στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος, ενός συστήματος που κινητήριος δύναμή του είναι η εξασφάλιση του όσο το δυνατόν μεγαλύτερου κέρδους, η προστασία των ζώων, όπως και μια σειρά κοινωνικών παροχών, αποτελούν κόστος που πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί. Οι δε ψευδεπίγραφες ευαισθησίες εκ μέρους των εκπροσώπων τόσο της κεντρικής, όσο και της τοπικής διοίκησης, στο συγκεκριμένο θέμα, μόνο οργή μπορούν να προκαλέσουν.

Και αν κάποιος καλοπροαίρετα σκεφτεί ότι ο Δήμος Μαραθώνα απλά δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των εκατοντάδων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, η πραγματικότητα έρχεται, δυστυχώς, να τον διαψεύσει.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί στην «Διαύγεια», για τα έτη 2022-2023 ο Δήμος Μαραθώνα ενέκρινε δαπάνες για στειρώσεις, εξετάσεις, εμβολιασμούς, φαρμακοθεραπείες, χειρουργικές επεμβάσεις (!!!!), καθώς και για παροχή υπηρεσιών περισυλλογής και διαχείρισης αδέσποτων ζώων, της τάξεως των 66.066,68€, οι οποίες φυσικά κατευθύνθηκαν προς έναν Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό, με τον οποίο συνεργάζεται ο Δήμος Μαραθώνα.

Η «φιλοζωική» δράση του Δήμου Μαραθώνα συνεχίστηκε με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για την έγκριση μελέτης για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στο πλαίσιο του προγράμματος «ΑΡΓΟΣ» με προϋπολογισμό 187.098,74€, εκ των οποίων τα 140.005,02€ προήλθαν από ίδιους πόρους, δηλαδή από την τσέπη των δημοτών, ενώ, το κονδύλι των 370.000€ από το Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» της Περιφέρειας για την κατασκευή καταφυγίου, δεν έχει ακόμα αξιοποιηθεί.

Θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης Μαραθώνα» είναι πως η διαχείριση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων πρέπει να γίνεται με αποκλειστική ευθύνη του κράτους μέσω κρατικών δομών, με ενιαίο τρόπο πανελλαδικά και με εξασφάλιση όλων των απαιτούμενων πόρων, ανθρώπινων και οικονομικών, για τη διαμόρφωση χώρων, τη στέγαση και λειτουργία καταφυγίων προσωρινής διαμονής αδέσποτων ζώων, με το αντίστοιχο κτηνιατρείο, με υποδομές κλινικής για αδέσποτα  (εξεταστήριο, χειρουργείο, νοσηλευτήριο, μικροβιολογικό εργαστήριο, μόνιμους κτηνιάτρους βάρδιας, μόνιμους νοσηλευτές, ζωοκόμους εκπαιδευμένους, εκπαιδευτές, αυτοκίνητα περισυλλογής κ.λπ.). Πρόκειται για απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να μπορούν να διεξάγονται αποτελεσματικά οι διαδικασίες της περισυλλογής, του ιατρικού ελέγχου και περίθαλψης – στείρωσης, της καταγραφής – σήμανσης, της απελευθέρωσης στο σημείο περισυλλογής (εφόσον αυτή είναι εφικτή, με επιστημονικά κριτήρια και με μέτρα για την αποφυγή σχηματισμού αγελών) και του μετέπειτα ελέγχου των αδέσποτων, χωρίς την παρεμβολή ιδιωτών, μεσαζόντων και διαφόρων ΜΚΟ. Να σταματήσει η συνήθης πρακτική τα όποια κονδύλια να δίνονται δεξιά και αριστερά, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, με μόνους κερδισμένους διάφορους επιχειρηματίες και ΜΚΟ.

Παράλληλα χρειάζεται να ενισχυθούν οι υιοθεσίες αποκλειστικά από φυσικά πρόσωπα με λήψη μέτρων, όπως δωρεάν στείρωση και κτηνιατρική περίθαλψη για ένα χρονικό διάστημα.

Να επιτραπεί στα φιλοζωικά σωματεία να ασκούν τον εθελοντικό τους ρόλο, συνεπικουρώντας το έργο των κρατικών δομών και συμβάλλοντας στη διαδικασία των υιοθεσιών αδέσποτων, η οποία θα πρέπει να βρίσκεται υπό τον κρατικό έλεγχο, με διαμόρφωση και λειτουργία κατάλληλης πλατφόρμας για το σύνολο των υιοθεσιών.

Χρειάζεται να θυμόμαστε πως, παρά το γεγονός ότι ο εθελοντισμός, σε κάθε πτυχή της ζωής μιας κοινωνίας, προάγει τον αλτρουϊσμό και διδάσκει την ανιδιοτελή προσφορά, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποκαθιστά το κράτος, είτε σε κεντρικό, είτε σε τοπικό επίπεδο.

Να γίνουν προγράμματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης με σκοπό την προαγωγή του σεβασμού προς τα ζώα και το περιβάλλον από τους κρατικούς φορείς (σχολεία Πρωτοβάθμιας – Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πανεπιστήμια, δήμους κ.λπ.).

Γνώμονας της πολιτικής μας στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι από τη μία η δημόσια ασφάλεια και υγιεινή, αλλά και από την άλλη η ασφάλεια και η αξιοπρεπής διαβίωση των ζώων.

Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε σκέψη και πρόταση για θανάτωση των αδέσποτων, όπως προκρίνεται κατά καιρούς ως «πολιτισμένη» λύση από ορισμένους.

Με βάση τα παραπάνω προτείνουμε και διεκδικούμε:

·         Την δημιουργία δημοτικών κτηνιατρείων, πλήρως εξοπλισμένων και στελεχωμένων με το κατάλληλο μόνιμο προσωπικό.

·         Τη μελέτη για τη δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων στον Δήμο Μαραθώνα, που θα εξυπηρετεί πραγματικά τον ρόλο του και δεν θα γίνει αποθήκη ψυχών.

·         Την εφαρμογή της νομοθεσίας περί συλλογής αδέσποτων ζώων.

·         Τη διενέργεια ελέγχων και την εφαρμογή της νομοθεσίας για όσους ασυνείδητους εγκαταλείπουν ζώα ή τα δηλητηριάζουν με φόλες.

·         Την ευαισθητοποίηση των δημοτών μας, ώστε να μην εγκαταλείπουν τα αδέσποτα αλλά να προχωρούν σε υιοθεσίες και όχι στην αγορά ζώων, ιδιαίτερα από το παράνομο εμπόριο.

·         Την ολοκληρωτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής σήμανσης και παρακολούθησης όλων των ζώων, οικόσιτων και αδέσποτων.

     Στα πλαίσια της κρατικής ευθύνης να καταμερίζεται το μερίδιο ευθύνης στους δήμους που βρίσκονται κοντά εκεί που διαβιούν τα ζώα, με επαρκή χρηματοδότηση και κεντρικό έλεγχο για την υλοποίηση του κεντρικού προγράμματος σε τοπικό επίπεδο, περιφερειακό και δημοτικό.

Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να αγαπάμε όλοι τα ζώα, οφείλουμε όμως να τα σεβόμαστε.

Αν θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι…