Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023

ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΧΟΙΝΙΑ

 Είναι το σημαντικότερο παράκτιο οικοσύστημα της Αττικής με έκταση 13000 στρεμμάτων και η εποπτεία- διαχείριση ανήκει στον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. Μέσα στο εθνικό  Πάρκο επιτρέπεται η περιβαλλοντική εκπαίδευση,η επιστημονική έρευνα και η θαλάσσια αναψυχή.



Αποτελείται από διαφορετικούς οικοτόπους που είναι

α) Το Μέγα Έλος το οποίο είναι ο μεγαλύτερος υγρότοπος της Αττικής και έχουν παρατηρηθεί περίπου 250 είδη πουλιών.

β) Το πευκοδάσος που είναι ένα από τα τρία δάση κουκουναριάς που υπάρχουν στην Ελλάδα.

γ) Τον λόφο της Δρακονέρας και την χερσόνησο της Κυνοσούρας με την μοναδική χλωρίδα και πλούσια πανίδα.

δ) τον Θαλάσσιο όρμο με Λιβάδια Ποσειδωνίας.

ε) την περιοχή της Μακαρίας πηγής με την φυσική ροή των υδάτων.

στ) Το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο.

Ιστορικά ο χώρος ταυτίζεται με το πεδίο Μάχης του Μαραθώνα .  Το Εθνικό Πάρκο δέχεται πιέσεις από τον ανθρώπινο παράγοντα. Υπάρχουν παράνομες δραστηριότητες όπως εναπόθεση απορριμμάτων, παράνομη κατασκήνωση, παράνομο άναμμα φωτιάς, αυθαίρετη δόμηση, παράνομη αλιεία, παράνομη θήρευση και Υλοτομία. Το σύστημα πυρόσβεσης δεν έχει λειτουργήσει ποτέ από την κατασκευή του.

Τα τελευταία χρόνια απαγορεύεται η στάθμευση εντός του δάσους χωρίς να έχουν ληφθεί σταθερά μέτρα για την επισκεψιμότητα. Επίσης απαγορεύεται η παραμονή μέσα στο δάσος για λόγους πυρκαγιάς όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι πάνω από τέσσερα (4). Όλα τα παραπάνω έχουν δυσαρεστήσει τους κατοίκους της περιοχής. Η εκάστοτε Δημοτική αρχή όλα τα χρόνια ποτέ δε ασχολήθηκε με τα προβλήματα αυτά και η προστασία του δάσους αντιμετωπίζεται μόνο με την αστυνομική επιτήρηση .

Διεκδικούμε:

  • Την πλήρη οριοθέτηση του εθνικού πάρκου με εμφανή σήμανση και την εφαρμογή του Πρ. Διατ. 03-07-2000 (ΦΕΚ 395 Δ), αφού εν μέρει τροποποιηθεί ως προς την περίπτωση στο Κάτω Σούλι (ζώνη Γ), καθώς και του κανονισμού λειτουργίας που δίνει λύσεις σε όλα αυτά τα προβλήματα.
  • Την διάνοιξη δρόμου στα ριζά του λόφου της Δρακονέρας που θα συνδέει την λεωφόρο Σουλίου με τον οικισμό Δικαστών και Εισαγγελέων και την ελεγχόμενη είσοδο για τους κατοίκους και επισκέπτες του δάσους από την λεωφόρο Σχοινιά.
  • Επισκευή όλων των εγκαταστάσεων του κωπηλατοδρομίου για να μπορούν να αθλούνται και να παραδοθούν στον Δήμο για εκτέλεση διαφόρων περιβαλλοντικών εκδηλώσεων και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
  • Ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία του Σχοινιά από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες που θα εξασφαλίσουν όλα τα απαραίτητα μέτρα όπως: συντήρηση του αυτοτελούς δικτύου δασοπυρόσβεσης του Πάρκου, εργασίες που θα σέβονται το περιβάλλον και θα καθιστούν το πάρκο προσβάσιμο στο λαό της Αττικής, κι οποίες άλλες υποδομές κριθούν αναγκαίες από τις ειδικές επιστημονικές μελέτες με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και την προστασία του δάσους.

 

·Ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό και μέσα του οικείου δασαρχείου, φορέα που με επιστημονικό τρόπο μπορεί να συντηρήσει και διατηρήσει και ανανεώσει το οικοσύστημα του πάρκου.

·Ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νέας Μάκρης με προσωπικό και μέσα για την προστασία του πάρκου.

·Ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης και προστασίας καθώς και σχέδιο εκκένωσης του πάρκου σε περίπτωση πυρκαγιάς.

·Να μη προσχωρήσει κανένας σχεδιασμός επιχειρηματικής δράσης εντός του πάρκο.