Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ... ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ!

Οι τεράστιες ελλείψεις και τα κενά του δημόσιου συστήματος υγείας που βιώνουμε καθημερινά, ξεγυμνώνουν τις αλχημείες και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα της κυβέρνησης. Τίποτα δεν μπορεί να κρύψει τους χιλιάδες μόνιμους ιατρούς και νοσηλευτές που λείπουν από τα δημόσια νοσοκομεία, τα υποστελεχωμένα και χωρίς εξοπλισμό Κέντρα Υγείας.

Αυτήν την πραγματικότητα των ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό βιώνουμε στην πόλη μας. Το Κέντρο Υγείας Ν. Μάκρης που καλύπτει 33.425 κατοίκους και έκταση 222.170 στρέμματα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο 4 Γενικοί γιατροί, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει σωστά σε 24η βάση γιατί αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καλύπτονται εφημερίες για 30 ή 31 μέρες με 2 γενικούς γιατρούς/παθολόγους ανά ημέρα, δηλαδή χρειάζονται 60 βάρδιες. Κάθε γενικός γιατρός μπορεί να κάνει 6 με 7 βάρδιες. Αυτό σημαίνει ότι η έλλειψη είναι τεράστια. Έχουμε 1 καρδιολόγο, 1 ακτινολόγο, 1 γυναικολόγο, 1 οδοντίατρο, 1 ορθοπεδικό, 1 βιοπαθολόγο (για εξετάσεις αίματος και ούρων), με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πάρουν άδεια και αν αρρωστήσουν ή για κάποιο λόγο απουσιάζουν, να κλείνει το τμήμα. Έχουμε 3 παιδιάτρους και 2 φυσικοθεραπευτές, αλλά τα μηχανήματά τους είναι τουλάχιστον 25ετίας, άρα χρειάζονται ανανέωση, καθώς το ίδιο ισχύει και για το ακτινολογικό μηχάνημα, ενώ υπάρχει μηχάνημα υπερήχων. Δεν διαθέτει οφθαλμίατρο, ΩΡΛ, Δερματολόγο, Ουρολόγο, Πνευμονολόγο,  Ενδοκρινολόγο, Ψυχίατρο, Νευρολόγο, Οφθαλμίατρο, Ρευματολόγο. Το Τοπικό Ιατρείο Γραμματικού, που λειτουργεί μόνο 2 φορές το μήνα, τους 2 τελευταίους μήνες δεν λειτουργεί καθόλου λόγω έλλειψης γιατρών. Στους Παθολόγους πέφτει το βάρος όλων των ασθενών, με αποτέλεσμα να χρειάζεται πάνω από μήνα για να κλείσεις ραντεβού. Δεν υπάρχει κάλυψη με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ όλο το 24ωρο, που επιβάλλεται και λόγω των μεγάλων χιλιομετρικών αποστάσεων. Τεχνολογικός εξοπλισμός για τις βασικές προληπτικές εξετάσεις (τομογράφος κλπ.) είναι ανύπαρκτος, ενώ μόνο αν είσαι τυχερός θα κάνεις κάποιες μικροβιολογικές εξετάσεις, τεστ ΠΑΠ ή ακτινογραφία, που διενεργούνται μόνο πρωινές ώρες και όχι καθημερινά. Η απαξίωση του Κέντρου Υγείας φαίνεται και από την έλλειψη συντήρησης του κτηρίου, στο οποίο μπαίνει νερό σε κάθε νεροποντή καθώς τα παράθυρα δεν ασφαλίζουν.  
 Και επιπλέον, η δημοτική συγκοινωνία, ώστε να έχουν πρόσβαση οι κάτοικοι του δήμου στο Κ.Υ., είναι ανύπαρκτη.
Όλα αυτά συμβαίνουν όταν στην περιοχή μας ακόμα μετράμε τις πληγές της πυρκαγιάς στο Μάτι, που εμείς και οι οικογένειές μας μείναμε χωρίς στοιχειώδη ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα, λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας.

Ο δήμαρχος κ. Τσίρκας, στις εξαγγελίες του μπροστά στις εκλογές, δεν κάνει αναφορά στις προσλήψεις που χρειάζεται και στις ελλείψεις που έχει το Κέντρο Υγείας. Μπορεί να μην έχει ευθύνη ο δήμος για τις αυτές, αλλά πρέπει να τις διεκδικεί. Τόσο στον τομέα της υγείας, όσο και στους άλλους, δεν ξεκαθαρίζει ποιος θα πληρώσει για τις υπηρεσίες, ο δήμος ή οι κάτοικοι; Αφήνει έξω, ο κ. Τσίρκας, το νοσοκομείο της Ανατολικής Αττικής, την πλήρη ενίσχυση με βάση τις σύγχρονες απαιτήσεις του Κ.Υ. Κάνοντας δωρεά απινιδωτές στο Κ.Υ, ο δήμαρχος δημιουργεί κοινωνικό προφίλ, αλλά με σκοπό να περάσει η ιδέα της “ατομικής ευθύνης” στα ζητήματα της υγείας. Στην κατεύθυνση της περαιτέρω απαλλαγής του κράτους από κάθε υποχρέωση προστασίας της υγείας - πρόνοιας του λαού, εντάσσεται και η απόφαση της δημοτικής αρχής, μια απόφαση απόλυτα προσαρμοσμένη στον αντιδραστικό σχεδιασμό για το “νέο ΕΣΥ”. Αντί να διεκδικήσουν να στελεχωθούν με ευθύνη του κράτους οι δομές για την ψυχική υγεία, μας διαφημίζουν τη ΜΚΟ ΘΑΛΠΟ, που υποκαθιστά την εσκεμμένη ανεπάρκεια των κυβερνήσεων, και τους παραχωρούν μάλιστα και δημοτικό κτήριο.
Με δημιουργία δημοτικού ιατρείου από τον κ. Παπουτσή και με αναφορά από τον κ. Αχλάδη στην υγεία σαν προϊόν που πρέπει να προστατέψουμε, κλείνουν το θέμα, γιατί απλά δεν μπορούν να μην το αναφέρουν καθόλου. Ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των κυβερνήσεων που πέρασαν, που επιτάσσουν μείωση κρατικών δαπανών, συγχωνεύσεις, Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, αυξημένες πληρωμές.

Ενώ η κυβέρνηση είχε όλο το χρόνο να προσλάβει το  αναγκαίο μόνιμο  και  εξειδικευμένο  Ιατρικό, Νοσηλευτικό και βοηθητικό  προσωπικό  για  να  στελεχώσει  τα  Κέντρα  Υγείας και να τα εξοπλίσει κατάλληλα και επαρκώς, όχι μόνο δεν το έκανε, αλλά άφησε εμάς και τις οικογένειές μας απροστάτευτες σε παθήσεις για τις οποίες απαιτείται κατάλληλη πρόληψη και θεραπεία.

Δεν ξεχνάμε την 19χρονη έγκυο, που τόσο άδικα έχασε την ζωή της. Πρόκειται για προδιαγεγραμμένο έγκλημα, για το οποίο οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων όσοι κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια, είναι μεγάλες και κανείς δεν μπορεί να πει πως δεν γνώριζε. Εδώ και χρόνια, η «Λαϊκή Συσπείρωση Μαραθώνα», αλλά και οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης Αττικής» στην περιφέρεια, έχουμε αναδείξει την ανάγκη για δημιουργία Δημόσιου Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική, για ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για στελέχωση με μόνιμο προσωπικό των Κέντρων Υγείας, για την ανάγκη επαρκούς αριθμού ασθενοφόρων στην περιοχή. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των ίδιων των εργαζομένων, ενώ η Αττική συνολικά θα έπρεπε να έχει 110 διαθέσιμα οχήματα για να καλύπτει τις ανάγκες, αυτή τη στιγμή τα διαθέσιμα είναι λιγότερα από 50 και αντίστοιχα μεγάλες είναι οι ελλείψεις και στο προσωπικό του ΕΚΑΒ.

Μας υποχρεώνουν να καταφεύγουμε στα ιδιωτικά ασθενοφόρα και κέντρα υγείας και στους ιδιώτες γιατρούς. Να χρυσοπληρώνουμε την πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία, τα φάρμακα. Έτσι πολλαπλασιάζονται οι ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα, που κάνουν χρυσές δουλειές εκμεταλλευόμενοι τις ανάγκες  μας.

Ο λαός μπορεί να μην έχει ασθενοφόρα και να πεθαίνει στις καρότσες των αγροτικών, αλλά στην “άλλη όψη” του νομίσματος, το περιθώριο κέρδους των ιδιωτικών υπηρεσιών Υγείας αυξήθηκε κατά 18,8% και των φαρμακοβιομηχάνων κατά 10,3%.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής  που  αντιμετωπίζει  τις  ανάγκες  τις  δικές  μας  και  των  παιδιών  μας  ως «κόστος»   για  το  κράτος  και  ως  «όφελος»  για  τους  επιχειρηματικούς  κολοσσούς,  που  δραστηριοποιούνται  στον  τομέα  της  Υγείας.  Πρόκειται για την πολιτική όλων των κυβερνήσεων που προωθούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Βλάπτουν σοβαρά την υγεία μας, που αποτελεί εμπόρευμα αντί για κοινωνικό αγαθό. Κι όμως σήμερα, τον 21ο αιώνα, με το επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας, υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας με πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα καλύπτει τον έλεγχο και τη νοσηλεία των ασθενών μαζί με την περίθαλψη ασθενών που έχουν άλλες παθήσεις ή χρειάζονται ξεχωριστή φροντίδα.

Γι’ αυτό :
Αρνούμαστε να πληρώσουμε τα σπασμένα πάλι εμείς και οι οικογένειές μας, που επιδιώκουν να μας φορτώσουν για να μην χάσουν ούτε ευρώ οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, τα διάφορα “ευαγή ιδρύματα” και “εθνικοί ευεργέτες”.

Δεν συμβιβαζόμαστε σήμερα με το γεγονός ότι παρά την τεράστια ανάπτυξη της ιατρικής επιστήμης, τα άλματα στην εξέλιξη της τεχνολογίας, τα θαύματα της διεπιστημονικής ομαδικής συνεργασίας, δεν εξασφαλίζεται η παροχή των αναγκαίων υπηρεσιών στα Κ.Υ και νοσοκομειακής περίθαλψης, όπως είναι η σωστή και έγκαιρη διάγνωση, η νοσηλεία, η θεραπεία, η αποκατάσταση σε όλους τους ασθενείς, δημόσια και δωρεάν.

Δεν ανεχόμαστε σήμερα με τόσους γιατρούς και υγειονομικούς, επιστημονικά καταρτισμένους, να υπάρχει υποστελέχωση, να ξεπερνιούνται καθημερινά οι φυσικές αντοχές των εργαζομένων στην υγεία, να υπονομεύεται το ιατρικό έργο και να επιβαρύνεται η υγεία μας λόγω των τεράστιων ελλείψεων.
      
Αντί να χαρίζουν εκατομμύρια ευρώ στους κλινικάρχες και δισεκατομμύρια στους ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς, απαιτούμε να δώσουν γενναία κρατική χρηματοδότηση για να οργανωθούν Κέντρα Υγείας  με τα παραρτήματά τους, τις ειδικές και κινητές μονάδες, αναπτυγμένα με γεωγραφικά, πληθυσμιακά, επιδημιολογικά κριτήρια, που θα καλύπτουν δωρεάν όλο το πληθυσμό, θα διαθέτουν ΚΥ όλα τα αναγκαία τμήματα (παθολογικό, καρδιολογικό, παιδιατρικό, οδοντιατρικό, γυναικολογικό κλπ.), μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, θα λειτουργούν  σε 24ωρη βάση και θα διασυνδέονται με τα κρατικά Γενικά και Ειδικά Νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ. Θα διαθέτουν κέντρο οικογενειακού προγραμματισμού, εμβολιασμών, γυναίκας και παιδιού, ψυχικής υγείας, φυσιοθεραπευτήριο, φαρμακείο, παρέχοντας δωρεάν φάρμακα, θα διαθέτουν όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό για την πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση, θα καλύπτουν τον προγεννητικό έλεγχο των εγκύων και τις ιδιαίτερες ανάγκες φροντίδας τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα έχουν την ευθύνη για να  πραγματοποιούνται κατ’ οίκον επισκέψεις σε βαριά αρρώστους, ηλικιωμένους, ανάπηρους, που χρειάζονται κλινική παρακολούθηση, ενέσεις ή άλλη φαρμακευτική αγωγή. Έτσι, μπορούμε να απαλλαγούμε όλοι εμείς από φροντίδες και βάρη που το κράτος πρέπει να παρέχει δωρεάν.  

Παλεύουμε για ενιαίο σύστημα Δημόσιας και Δωρεάν Υγείας,
για κατάργηση κάθε πληρωμής στην Υγεία, στην Πρόνοια, στο Φάρμακο
Διεκδικούμε :
•Δημιουργία Δημόσιου Γενικού Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική
•Ενίσχυση των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού  (ιατρών όλων των ειδικοτήτων,  νοσηλευτών και βοηθητικού προσωπικού), προκειμένου να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία τους, με επαρκή υλικοτεχνική υποδομή, με αποκεντρωμένα ιατρεία και κινητές μονάδες για κατ’ οίκον επισκέψεις που συνδέονται με τα Κέντρα Υγείας.
•Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων για να στελεχωθούν πλήρως δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγεία, ΕΚΑΒ.
•Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων, όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας.
•Επαναλειτουργία όλων των δημόσιων δομών Υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια.
•Μέτρα για την προστασία της Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
•Να γίνουν τώρα οι προσλήψεις που απαιτούνται για τα σχολεία και τους χώρους εκπαίδευσης. Να καλυφθούν τα αθλητικά κέντρα με το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό.
•Ιδιαίτερα για τις γυναίκες εγκύους να εξασφαλιστούν δωρεάν εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου.

Δεν έχουμε άλλη επιλογή, παρά να δυναμώσουμε τον αγώνα και να απαιτήσουμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και την υγεία μας. Δεν έχουμε άλλη διέξοδο από το να δυναμώσουμε την κοινή μας δράση.