Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Για τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των μεταναστών εργατών γης



 
Η ένοπλη επίθεση του εργοδότη στον Μαραθώνα δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό!
 


Ερώτηση στη Βουλή με αφορμή την πρόσφατη ένοπλη επίθεση εργοδότη σε μετανάστες εργάτες γης στον Μαραθώνα κατέθεσαν προς την κυβέρνηση χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου και Λεωνίδας Στολτίδης.

Πιο συγκεκριμένα, η Ερώτηση του Κόμματος προς τους υπουργούς Μετανάστευσης και Εργασίας αναφέρει τα εξής:

«Οι όροι αμοιβής και εργασίας των μεταναστών καθορίζουν και τους όρους διαμονής και συνθηκών ζωής γενικά. Οι κυβερνήσεις υπηρετώντας τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων για φτηνή εργατική δύναμη όχι μόνο ανέχονται, αλλά στηρίζουν τις μεσαιωνικές συνθήκες δουλειάς και ζωής τους. Οι εργάτες γης βιώνουν το απάνθρωπο πρόσωπο του εκμεταλλευτικού συστήματος με εικόνες από τη δουλοκτητική εποχή.

Προβάλλονται εικόνες που αναδεικνύουν τις άθλιες συνθήκες που εργάζονται και διαβιούν. Τα παραπήγματα, τα θερμοκήπια, είναι οι χώροι διαβίωσης της μεγάλης πλειοψηφίας των εργατών γης χωρίς ακόμη και τις ελάχιστες συνθήκες υγιεινής (π.χ. νερό, τουαλέτες κ.λπ.).

Υποχρεώνονται σε δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ, χωρίς διαλείμματα, κάτω απ' όλες τις κλιματολογικές συνθήκες, χωρίς μέτρα προστασίας από τη χρήση των φυτοφαρμάκων.

Η απλήρωτη εργασία κυριαρχεί. Η όποια απαίτηση για καταβολή των δεδουλευμένων αντιμετωπίζεται με την τρομοκρατία των όπλων, όπως πριν λίγες μέρες στον Μαραθώνα , και με εκβιασμούς σε όσους δεν έχουν χαρτιά για αποδοχή της κατάστασης δουλείας που τους επιβάλλουν.

Δεν μιλάμε για μεμονωμένο περιστατικό, η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών εργατών γης ζει σε παραπήγματα - θερμοκήπια με νάιλον, δουλεύει χωρίς δικαιώματα με χαμηλά μεροκάματα και σε συνθήκες τρομοκρατίας και επιθέσεων βίας, όταν διεκδικεί τα αυτονόητα.

Η αθώωση από την ελληνική Δικαιοσύνη πριν λίγα χρόνια των ανθρώπων της εργοδοσίας που προχώρησαν σε δολοφονική επίθεση με πυροβολισμούς στους εργάτες γης στη Νέα Μανωλάδα, όπλισε το χέρι του εργοδότη και στον Μαραθώνα .

Η κατάσταση αυτή είναι γενικευμένη στον αγροτικό τομέα, όπου η ΚΑΠ ξεριζώνει τους μικρομεσαίους αγρότες και συγκεντρώνει τη γη και την παραγωγή σε μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις, επιβάλλοντας απάνθρωπους όρους εργασίας με θύματα τους εργάτες γης και τους αυτοαπασχολούμενους αγρότες».



Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για:
Την εξασφάλιση επαρκών και υγιεινών χώρων διαμονής και τακτικό έλεγχό τους από υγειονομική επιτροπή.
Να υπογραφούν συμβάσεις εργασίας, αυξήσεις στα μεροκάματα ψίχουλα, οι ώρες εργασίας να μην ξεπερνούν τις 8 ώρες τη μέρα, που θα πρέπει να μειώνονται σε περίπτωση ακραίων καιρικών συνθηκών, κατά τα ισχύοντα σε άλλους κλάδους.
Την υποχρεωτική παροχή ενός τουλάχιστον ρεπό τη βδομάδα.
Τακτικό έλεγχο από την Επιθεώρηση Εργασίας για τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας.
Πλήρη ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη για όλους.
Να δοθούν άδειες παραμονής στους μετανάστες εργάτες γης.
Να υπογραφούν διακρατικές συμφωνίες με τις χώρες καταγωγής τους για τη μεταφορά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.
Αύριο η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Μαραθώνα

Θυμίζουμε ότι η επίθεση με καραμπίνα στους μετανάστες εργάτες γης έγινε την περασμένη Δευτέρα από τον εργοδότη ως απάντηση στο ερώτημα πότε σκοπεύει να τους εξοφλήσει τα χρωστούμενα δεδουλευμένα τους, που έχουν φτάσει τους τρεις μήνες. Ο εργοδότης, αφού γρονθοκόπησε έναν από τους εργάτες, έφερε το όπλο και άρχισε να πυροβολεί, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός εργάτη στο πόδι και στο λαιμό.

Καταγγέλλοντας το νέο αυτό περιστατικό εργοδοτικής βίας, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής καλούν, αύριο Σάββατο, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 5 μ.μ. στο ΚΕΠ Μαραθώνα .

Το Εργατικό Κέντρο καλεί τους εργαζόμενους, Ελληνες και μετανάστες, να οργανωθούν στο κλαδικό Συνδικάτο, να έρθουν σε επαφή με τις δυνάμεις του και να διεκδικήσουν έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων, αξιοπρεπείς και ασφαλείς χώρους κατοικίας, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.