Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΌΛΟΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ 18:30 ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΑΓΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΩΝ 4 ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ ΣΤΟ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΣΤΑ ΚΑΛΥΒΙΑ.

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και Ανατολικής εκφράζει την βαθιά της θλίψη για τον τραγικό θάνατο που βρήκαν οι εργαζόμενοι και ο φιλοξενούμενός τους στις πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων ΖΟΥΡΑ στα Καλύβια Αττικής. Στις εγκαταστάσεις, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, δεν υπήρχε ζωικός πληθυσμός. Γίνονταν εργασίες καθαρισμού και προετοιμασίας για να τοποθετηθεί νέο κοπάδι πτηνών. Οι εργαζόμενοι που διέμεναν εντός της μονάδας όπως κατά κανόνα ισχύει, ζούσαν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα καθώς αυτό είχε διακοπεί λόγω οφειλών. Για να ζεσταθούν πήραν μία σόμπα υγραερίου που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση των πτηνοτροφικών θαλάμων, την έβαλαν μέσα στο “σπίτι” και έπεσαν για ύπνο την Τετάρτη το βράδυ αλλά δεν ξύπνησαν ποτέ. Ηταν όλοι Πακιστανικής καταγωγής, 25 έως 40 ετών.

Με τέτοιες άθλιες συνθήκες επιτελείται η παραγωγική διαδικασία εν έτη 2020.

Πρόκειται για προδιαγεγραμμένο έγκλημα με ευθύνες εργοδοσίας και όλων των κυβερνήσεων που όχι απλά στηρίζουν με κάθε τρόπο την παραπάνω εργασιακή ζούγκλα, αλλά και την ενισχύουν προς αυτήν την κατεύθυνση, λαμβάνοντας μια σειρά μέτρα όπως πρόσφατα τα εμπόδια που βάζει η κυβέρνηση της ΝΔ στην λειτουργία της Επιθεώρησης Εργασίας και άλλα πολλά.

Η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φέρει ευθύνη γιατί έχει ενημερωθεί κατ’ επανάληψη για τις άθλιες συνθήκες εργασίας στην πτηνοτροφεία μέσα από 10δες συναντήσεις των συνδικάτων στο υπουργείο εργασίας και στις υπηρεσίες του σε όλη την Ελλάδα. Η τότε υπουργός εργασίας είχε κληθεί εντός του ελληνικού κοινοβουλίου, παρουσία του επιχειρησιακού σωματείου, να δώσει απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα που υπήρχαν και υπάρχουν στις επιχειρήσεις ΖΟΥΡΑ.

Η τωρινή κυβέρνηση ΝΔ συνεχίζει να υλοποιεί τη “δίκαιη ανάπτυξη” του ΣΥΡΙΖΑ μόνο που τη βάφτισε “ανάπτυξη για όλους”. Γνωρίζει μέχρι κεραίας, όχι μόνο γιατί το θέμα είχε συζητηθεί στο κοινοβούλιο αλλά γιατί αυτό ακριβώς σημαίνει ότι το κράτος έχει συνέχεια. Συνέχεια στην επίθεση στις ζωές μας, συνέχεια στο μεγάλωμα της εκμετάλλευσης.

Καλούμε όλους τους εργαζομένους σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εργασίας τη Δευτέρα 23 Δεκεβρίου 2019, στις 18:30.