Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ - ΙΛΙΟΥ Αγωνιστική κλιμάκωση ενάντια σε παλιές και νέες χωματερές

Στη μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο την Τετάρτη 18 Δεκέμβρη στο δημαρχείο Πετρούπολης, σε διοργάνωση συναυλίας την Πέμπτη 19 Δεκέμβρη καθώς και στη συλλογή υπογραφών με πλατύ άνοιγμα στο λαό της Δυτικής Αθήνας, σε κείμενο καταδίκης του νέου εγκλήματος που θα κατατεθεί με μεγάλη συγκέντρωση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής κατέληξε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Φορέων Πετρούπολης - Ιλίου, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας ενάντια στους σχεδιασμούς για επέκταση της χωματερής στη Φυλή και για νέες χωματερές σε ανενεργά λατομεία, παίρνοντας υπόψη ότι το περασμένο Σάββατο ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) στα μουλωχτά κατοχύρωσε το διαγωνισμό ανάδειξης του επιχειρηματικού ομίλου που θα αναλάβει το έργο.

Κεντρικές διεκδικήσεις είναι να ανακληθεί η απαράδεκτη απόφαση για δημιουργία νέας χωματερής στη Φυλή (στον οικισμό Γεννηματά 2), να μη δημιουργηθούν ΧΥΤΑ - ΧΥΤΥ στα λατομεία Μουσαμά (Πετρούπολη), Μελετάνι και ΤΙΤΑΝ (Μάνδρα), Σταμέλου (Μέγαρα) και Κυριακού (Κορωπί) αλλά και να μη λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ Γραμματικού.

Στη σύσκεψη οργάνωσης της πάλης το λόγο πήραν εκπρόσωποι μαζικών φορέων της Πετρούπολης, ενώ την εισήγηση (δείτε εδώ το πλήρες κείμενο) εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής έκανε ο Χρύσανθος Κυριαζής, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Πετρούπολης, καλώντας σε μαζικό ξεσηκωμό, για να δοθεί «αγωνιστική απάντηση σε όσους υπονομεύουν τη ζωή μας με τη συνέχιση και τη δημιουργία νέων ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ αλλά και με τους σχεδιασμούς για την καύση απορριμμάτων».

Ανέδειξε τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, όπως και των δυνάμεών τους που εναλλάσσονται στην Περιφερειακή Αρχή και στη διοίκηση του ΕΔΣΝΑ. Όπως είπε, «καταδικάζουμε την Περιφερειακή Αρχή του Πατούλη, με το νέο επί της ουσίας σύμβουλό του, το φασιστοειδές Τζήμερο και την παράταξη της Δούρου, αυτούς δηλαδή που επικύρωσαν με την ψήφο τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής τη συγκεκριμένη απαράδεκτη απόφαση που είχε πάρει η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ (επί διοίκησης ΣΥΡΙΖΑ). Ακόμα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΣΝΑ που για άλλη μία φορά στα μουλωχτά συνεδρίασε και κατακύρωσε τον διαγωνισμό για την επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής. Ακολουθούν τις γνωστές πρακτικές της Δούρου, στις αρχές Αυγούστου».

Υπογράμμισε ότι η κατασκευή των νέων χωματερών γίνεται με κριτήριο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και υπενθύμισε τις αντιδραστικές κατευθύνσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων, οι οποίες άλλωστε παρουσιάστηκαν και σε σύσκεψη του περιφερειάρχη με τους δημάρχους της Αττικής, που περιλαμβάνουν τη διαιώνιση της λειτουργίας της χωματερής στη Φυλή και την καύση των σκουπιδιών. Τονίζοντας ότι κυβέρνηση και Περιφερειακή Αρχή είναι προκλητικοί όταν αναφέρονται στην ανάγκη ανακύκλωσης, την ίδια στιγμή που σήμερα το 85% των απορριμμάτων θάβεται, ενώ ο σχεδιασμός της κυβέρνησης της ΝΔ προβλέπει μέχρι το 2030 το 50% των σκουπιδιών να θάβεται. 


Κάνουμε δική μας υπόθεση τον αγώνα ενάντια στην πολιτική που βλέπει τα σκουπίδια ως «χρυσό»

Σε άλλο σημείο, ο Χρ. Κυριαζής στάθηκε στο περιεχόμενο των διεκδικήσεων της Συντονιστικής Επιτροπής, που κριτήριο έχουν τις ανάγκες του λαού, την υγεία και την ποιότητα ζωής του, την προστασία του περιβάλλοντος και τα δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου και όχι τις μπίζνες των λίγων. Ανέδειξε την πάλη για ενιαίο δημόσιο φορέα διαχείρισης και τελικής διάθεσης των αποβλήτων, με προτεραιότητα στην πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων και την προώθηση της ανακύκλωσης, με διαλογή στην πηγή, με διασφάλιση της κατάλληλης υποδομής για χωριστή διαλογή διαφορετικών ειδών απορριμμάτων. Με δημιουργία μονάδων επεξεργασίας και χωροθέτηση με επιστημονικά κριτήρια και μακριά από κατοικημένες περιοχές. «Έχουμε επίγνωση ότι αυτός ο σχεδιασμός έρχεται σε σύγκρουση με τα επιχειρηματικά συμφέροντα και γι' αυτό απορρίπτεται μετά βδελυγμίας και από την Περιφερειακή Αρχή. Όμως, είναι ο μόνος δρόμος και για την αποκατάσταση των πληγών από τις χωματερές και για φιλολαϊκή διαχείριση των απορριμμάτων, που αποτελεί ζωτική ανάγκη των εργαζομένων», συμπλήρωσε.

Ο Χρ. Κυριαζής αναφέρθηκε στην πλούσια δράση και τις πρωτοβουλίες των φορέων όλο το προηγούμενο διάστημα, που, όπως είπε, διαμόρφωσαν τις προϋποθέσεις και ανάγκασαν τη Δημοτική Αρχή να καλέσει σε κινητοποίηση την Τετάρτη 18 Δεκέμβρη. Όπως είπε, «θα είμαστε όλοι εκεί. Με τις ανακοινώσεις μας, τα πανό μας. Θα την αξιοποιήσουμε για να ανέβει ακόμα ένα σκαλί η οργάνωση της πάλης μας. Για να κάνουν ο λαός και η νεολαία της πόλης δική τους υπόθεση τον αγώνα ενάντια στην πολιτική που βλέπει τα σκουπίδια ως "χρυσό". Στα χέρια μας βρίσκεται αυτός ο αγώνας. Αυτό το συλλαλητήριο να αποτελέσει βήμα κλιμάκωσης για μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αξιοποιώντας τις υπογραφές που θα μαζέψουμε στο κείμενο που υπάρχει...».