Πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή 8 Νοέμβρη, η Λαϊκή Συνέλευση του Νοτίου Διαμερίσματος στην αίθουσα του ΚΑΠΗ Ψαχού, με θέμα τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα 2020.
Η συνέλευση έγινε με την συμμετοχή δεκάδων δημοτών και εκπροσώπων φορέων που τοποθετήθηκαν και αναφέρθηκαν σε ζητήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή τους και κυρίως σε θέματα έργων διανοίξεων οδών, ασφαλτοστρώσεων, αποχέτευσης όμβριων, αντιπλημμυρικών έργων κ.ά.
Στην Συνέλευση παρέμβαση έκανε ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης ενώ μίλησε η Πρόεδρος του Νοτίου Διαμερίσματος, Άννα Πελεκούδα (Διαβάστε παρακάτω αποσπάσματα απο τις ομιλίες).
Στην λαϊκή συνέλευση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Μελάς, οι Αντιδήμαρχοι, Αναστασία Τογιοπούλου, Νίκος Ασπράγκαθος, Χρήστος Κορδάς, ο δημοτικός σύμβουλος και βοηθός Δημάρχου, Δημήτρης Πελεκουδας, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Πολιτιστικών Συλλόγων Τέρψης, Πάτρα 8, Ιτεών, Αγίου Ιωάννη Πράτσικα, Κυψέλης οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του 47ου και του 32ου Δημοτικών Σχολείων, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου και πολλοί δημότες.
Οι Λαϊκές Συνελεύσεις συνεχίζονται: Αύριο Κυριακή 10 Νοέμβρη, στις 11.00 πραγματοποιείται η λαϊκή συνέλευση της Δημοτικής Ενότητας Ρίου, στο πρώην Δημαρχείο Ρίου, και στις 6.30 το απόγευμα, πραγματοποιείται η λαϊκή συνέλευση του Αρκτικού Διαμερίσματος (αίθουσα του ΚΑΠΗ της Αγυιάς). Στις συνελεύσεις θα παραβρεθεί ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης.
Οι λαϊκές συνελεύσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, αφού πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή, η ενημέρωση και η συζήτηση με τους δημότες για να κατατεθούν παρατηρήσεις και προτάσεις.
Αποσπάσματα από την παρέμβαση του Κ. Πελετίδη
Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, στην παρέμβασή του μεταξύ άλλων τόνισε: «Έχω την τύχη να γνωρίζω αυτή την περιοχή πάρα πολλά χρόνια, από το 1994 και γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας.
Η συνοικία μας ήταν η εργατική περιοχή που χτίστηκε άναρχα γιατί κανείς από τους κρατούντες δεν έδειξε το απαιτούμενο ενδιαφέρον.
Μιλάμε δηλαδή για τον νότιο τομέα, τις λαϊκές περιοχές που χτυπήθηκαν περισσότερο από την φτώχεια και την ανεργία, αφού ζούσε και ζει σε αυτή η εργατιά και οι μικρομεσαίοι που παραμελήθηκαν και παραγκωνίστηκαν.
Για μας αυτή περιοχή έγινε εξαρχής το κέντρο της προσοχής μας. Μέχρι όταν αναλάβαμε Δημοτική Αρχή στα σχολεία της περιοχής δεν είχε γίνει καμία παρέμβαση. Εμείς ασχοληθήκαμε με τα σχολεία. Δεν μπορούσαμε με την πρώτη να κάνουμε παρεμβάσεις στα 257 σχολικά συγκροτήματα του Δήμου, αλλά ανακαινίσαμε πολλά αυτά και προχωράμε και στα υπόλοιπα. Αν δεν μας έλειπαν το προσωπικό και οι πόροι, που το κράτος μας τα στερεί, θα είχαμε πολύ πιο γρήγορα αποτελέσματα.
Τα χρήματα που η κεντρική εξουσία έχει περικόψει από τον Δήμο, είναι σαν να τα έχει πάρει από την τσέπη των δημοτών. Τα στερούν από τον λαό της Πάτρας.
Θα επιτρέψουμε να παρακρατούν αυτά τα χρήματα για να τα δώσουν στους πλουτοκράτες;
Δανειστές, βιομήχανοι, τραπεζίτες, είναι οι λίγοι βάζουν δισεκατομμύρια στις τσέπες τους.
Δεν κάνουν προσλήψεις γιατί θέλουν για να αποδυναμωθούν οι Δήμοι και να περάσουν ακόμη και τα κοινωνικά αγαθά στα χέρια των μεγαλοεργολάβων οι οποίοι θα απασχολούν εργαζόμενους με μισθούς πείνας 300 μέχρι 500 ευρώ. Αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί, οφείλουμε να αγωνιστούμε για να το εμποδίσουμε.
Είναι χρήσιμη για μας η σημερινή μας συζήτηση. Ήρθαμε να κάνουμε δουλειά προς όφελος των λαϊκών αναγκών, όσο καλύτερα μπορούμε, παρά τις δυσκολίες που μας βάζουν.
Το σύστημα που έχουμε δεν μας επιτρέπει να κάνουμε γρήγορα τις διανοίξεις των οδών. Η διάνοιξη της Θουκυδίδου για παράδειγμα αν είχαμε νομοθεσία για το καλό των πολλών, του λαού, θα είχαμε δώσει λύση εδώ και καιρό.
Όμως πρέπει να σκεφτόμαστε και να αναλύουμε για να φθάνουμε σε συμπεράσματα. Διαμαρτυρόμαστε για τις πολιτικές που εφαρμόζονται σε βάρος μας τις οποίες όμως αρκετοί από εμάς επικρότησαν με την ψήφο τους στις εκλογές κι ενώ γνώριζαν, αφού είχαν πει τι θα κάνουν, ότι δηλαδή θα κάνουν προσλήψεις 1 στις 5 αποχωρήσεις, ότι δεν θα δώσουν ούτε λεπτό για σχολεία κλπ.
Εμείς θα συνεχίσουμε να λύνουμε προβλήματα. Μπορούμε να ξεκινήσουμε τις ασφαλτοστρώσεις που πρέπει να γίνουν στο Νότιο Διαμέρισμα από τώρα, αλλά σε έξι μήνες θα έρθει η ΔΕΥΑΠ να περάσει το νέο δίκτυο ύδρευσης και θα πρέπει να ξανασκάψει. Άρα πρέπει να συντονιστούμε με την ΔΕΥΑΠ και αυτό μπορεί να φέρει μια καθυστέρηση, όμως τα έργα θα γίνουν.
Σε τέσσερις γειτονιές εδώ στο Νότιο Διαμέρισμα θα γίνουν αναπλάσεις σε μεγάλη κλίμακα. Και πάλι θα πρέπει να συνεννοηθούμε με την ΔΕΥΑΠ για να μην κάνουμε «ράβε ξήλωνε».
Όμως το πιο μεγάλο θέμα που μας απασχολεί είναι αυτό της φτώχειας, της ανεργίας και της εξάρτησης,
Χρειάζεται να κάνουμε αγώνα γι’ αυτά, για να έχουν οι λαϊκές οικογένειες του Νοτίου Διαμερίσματος εξασφαλισμένο αυτό που δικαιούνται, δουλειά για όλους με δικαιώματα. Όχι την εξαθλίωση που τους έχουν επιβάλλει τα μνημόνια και οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις.
Με το θέμα του τρένου δεν είμαστε καθόλου εφησυχασμένοι, αντίθετα θα παλέψουμε το θέμα μέχρι τέλους όπως θα παλέψουμε και το θέμα με το φράγμα Πείρου - Παραπείρου. Μας λένε να κάνουμε εμείς Φορέα Διαχείρισης. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό. Θα πληρώνει ο λαός το νερό που είναι κοινωνικό αγαθό. Θέλουν να το κάνουν κι αυτό εμπόρευμα όπως κάνουν με το ρεύμα. Εμείς τους λέμε δώστε μας το νερό δωρεάν. Πληρώνουμε φόρους για χίλια δυο, για ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φόρους στα καύσιμα, παντού. Τι μας επιστρέφουν από αυτά; Τίποτε!
Κι έχουμε δυστυχώς μερικούς πρόθυμους που σπεύδουν να υποστηρίξουν τα σχέδια της κεντρικής εξουσίας και του μεγάλου κεφαλαίου.
Εμείς με καλή συνεργασία θα πετύχουμε πολλά. Το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2020 περιλαμβάνει πολλά έργα για την περιοχή. Επίσης για τα φετινά Χριστούγεννα ο Πολιτιστικός μας Οργανισμός ετοιμάζει εκδηλώσεις για τα παιδιά και στο Νότιο (Ταραμπούρα) και στο Αρκτικό (Αγυιά) Διαμερίσματα».
Αποσπάσματα από την εισήγηση της Αν. Πελεκούδα
Στην εισήγησή της, η Πρόεδρος του Νοτίου Διαμερίσματος, Άννα Πελεκούδα, μεταξύ άλλων, είπε: «Είμαστε σε μια περιοχή της πόλης που οι κάτοικοί της μπορεί να στερούνται το φαγητό, να ζουν με κομμένο το ρεύμα, να βιώνουν την ανεργία και ότι αυτό συνεπάγεται, να βλέπουν το βιός τους να βγαίνει στον πλειστηριασμό ή να κινδυνεύουν με πλειστηριασμό, να είναι εργαζόμενοι των 300 - 500 ευρώ το μήνα.
Ο εργατόκοσμος που παρήγαγε τον πλούτο, σήμερα έχει αφεθεί από τις κυβερνήσεις εγκαταλειμμένος στην μοίρα του.
Ταυτόχρονα το Δήμος μας καλείται να δώσει λύσεις στα προβλήματα με πολύ λιγότερες χρηματοδοτήσεις και με απαγόρευση στο να κάνει προσλήψεις.
Εμείς δεν καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια. Και διεκδικούμε και συγκρουόμαστε με αυτές τις πολιτικές, και έργα και μέτρα παίρνουμε προς όφελος των λαϊκών οικογενειών.
Έτσι καταργήσαμε τα τροφεία στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου, για τα νέα ζευγάρια και για τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα. Δημιουργήσαμε νέες θέσεις σε Παιδικούς Σταθμούς. Δημιουργήσαμε κι άλλους τέτοιους. Φτιάξαμε και λειτουργούμε δύο παιδικές κατασκηνώσεις για να μπορούν τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών να κάνουν διακοπές. Φτιάξαμε και λειτουργούμε τον θεσμός των δωρεάν λαϊκών φροντιστηρίων. Μειώσαμε τα δημοτικά τέλη και απαλλάξαμε από αυτά νοικοκυριά και άτομα που έχουν τσακιστεί από την φτώχεια που επέβαλλαν στον λαό μας.
Προχωρούμε σε αναπλάσεις στο Νότιο Διαμέρισμα. Τα παλαιά σφαγεία θα γίνουν χώρος προβολής του Καρναβαλιού. Οι παλαιές σταφιδαποθήκες του ΑΣΟ θα γίνουν σύγχρονο κέντρο πολιτισμού και αθλητισμού.
Στις εργατικές κατοικίες Λεύκας διαμορφώνεται πλατεία και παιδική χαρά.
10 σχολεία επισκευάστηκαν και προχωράμε και για τα υπόλοιπα.
30 ασφαλτοστρώσεις έγιναν φέτος σε διάφορες περιοχές του Νοτίου Διαμερίσματος. Συνεχίζουμε δίνοντας προτεραιότητα για ασφαλτοστρώσεις μπροστά από Σχολεία και δρόμους με πολύ κυκλοφορία.
Κάναμε 7 διανοίξεις οδών.
Ετοιμάζουμε το κλείσιμο της κοίτης του Διακονιάρη και την δημιουργία γραμμικού πάρκου με ποδηλατόδρομο και πεζόδρομο.
Προχωράμε σε έργα αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης.
Όλα έγιναν και γίνονται με την σημαντική δουλειά που κάνουν οι εργαζόμενοι στον Δήμο τους οποίους στηρίζουμε στην διεκδίκησή τους για μόνιμη και σταθερή εργασία.
Αξιοποιήσαμε και το τελευταίο ευρώ για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.
Πληρώναμε 600.000 ευρώ για ενοίκια και τώρα πληρώνουμε 200.000 ευρώ με την αξιοποίηση δημοτικών κτιρίων. Μόλις τελειώσει το Αρσάκειο και μεταστεγαστούν εκεί όλες οι υπηρεσίες του Δήμου, θα έχουν μηδενικά ενοίκια.
Στο πράσινο έχουμε μόνιμα μόνο 4 άτομα και στην καθαριότητα μόνο 1 άτομο! Στηριζόμαστε στους οκταμηνίτες.
Πήραμε περισσότερα από 30 μηχανήματα για έργα, αλλά δεν έχουμε προσωπικό να τα δουλέψουν, γιατί δεν μας επιτρέπουν τις προσλήψεις.
Είμαστε σε εγρήγορση για διεκδικήσεις πόρων για να γίνουν έργα για τις ανάγκες του λαού.
Σε αυτό τον δρόμο θα συνεχίσουμε για να καλυφθούν οι ανάγκες της λαϊκής οικογένειας».
Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ, Ανδρέας Παπανικήτας, στη δική του παρέμβαση σημείωσε:
«Μεγάλο κομμάτι του Δήμου είναι το Νότιο Διαμέρισμα στο οποίο ζουν πάρα πολλοί κάτοικοι και στο οποίο υπάρχουν και πολλά προβλήματα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα όσον αφορά στην ύδρευση, είναι η ποιότητα, η ποσότητα και οι πιέσεις του νερού στο δίκτυο. Πολιτική μας είναι να αξιοποιούμε κάθε ευρώ.
Έχουμε προγραμματίσει και ξεκινάμε την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης σε όλο το Νότιο Διαμέρισμα. Το έργο είναι προϋπολογισμού 14 εκ. ευρώ μαζί με το Μπεγουλάκι. Τα 9 εκ. είναι από το ΕΣΠΑ και από Περιφερειακά Προγράμματα. Θα αλλαχθεί δίκτυο μήκους 200 χιλιομέτρων και χρειάζεται εδώ συντονισμός με το Δήμο και τα έργα των ασφαλτοστρώσεων.
Για τον Διακονιάρη εμείς ζητούσαμε το έργο να είναι αντιπλημμυρικό αλλά έγινε συγκοινωνιακό. Το 2020 θα προβλέψουμε τις μελέτες για την αποχέτευση των όμβριων υδάτων και των αντιπλημμυρικών έργων για να διεκδικήσουμε πόρους