Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Αεριοποίηση - Το είδαμε και αυτό!

Τις προηγούμενες μέρες, φορείς της περιοχής μας που αγωνιζόμαστε μαζί για το θέμα των απορριμμάτων στο Γραμματικό εμφάνισαν τη θέση της «Αεριοποίησης». Μια θέση που προσπάθησαν οικονομικοί όμιλοι να προωθήσουν και να εφαρμόσουν εδώ και δεκαετίες.

Το είδαμε και αυτό! Να υπάρχει Διοίκηση «Περιβαλλοντικού Συλλόγου», που να αυτοπροβάλλεται ως μπροστάρης της καύσης των απορριμμάτων, της αεριοποίησης ειδικότερα, με το σύνθημα «η καύση είναι επικίνδυνη»! Στην ουσία επιχειρείται να στραφεί αλλού η προσοχή των κατοίκων και των φορέων της ευρύτερης περιοχής, την ώρα που η λειτουργία του παράνομου ΧΥΤΑ Γραμματικού βρίσκεται προ των πυλών και μόνο η σταθερή αντίσταση της Κοινοτικής Αρχής Βαρνάβα, του λαϊκού παράγοντα, της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε Δήμο και Περιφέρεια την αποτρέπει. Κι ακόμη, την ώρα που προχωράει και η διαδικασία για τη δημοπράτηση της περιβόητης ΜΕΑ στον ίδιο χώρο. Όλα αυτά με τη διαχρονική σύμπραξη όλων των αστικών κομμάτων που κυβέρνησαν και των στελεχών τους στην Περιφέρεια (ΠΑΣΟΚ – Διοίκηση Σγουρού, ΣΥΡΙΖΑ – Διοίκηση Δούρου, ΝΔ – Διοίκηση Πατούλη).

Η απάντησή μας δείχνει να τους επανέφερε κάπως. Πήραν πίσω τη θέση για «επιτακτική ανάγκη για ολόκληρη την Αττική και για το Δήμο Μαραθώνα ιδιαίτερα, να δοκιμάσει και να εφαρμόσει την πρωτοποριακή αυτή μέθοδο» δείχνοντας έτσι το Μαύρο Βουνό (εκτός αν έχουν ήδη κατά νου άλλη θέση) σε αντιδιαστολή με το ΧΥΤΑ Γραμματικού. Πήραν πίσω και τη θέση ότι η αεριοποίηση, «μια ασφαλής λύση», όπως λένε, είναι ίσως η μόνη «που μπορεί να βάλει ταφόπλακα» στη μόλυνση, που θα προκαλούσε στον τόπο κάθε «δραστηριότητα στο Μαύρο Βουνό» «ανάλογη» με το «λάθος χωροθετημένο ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ». Τί σημαίνουν τα παραπάνω αν όχι άμεσες τροχιοδεικτικές βολές, ελέω αεριοποίησης, σε βάρος του «Μαύρου Βουνού»;

 

Απέναντι, λοιπόν, στην ξεκάθαρη θέση μας, «το σίγουρο είναι ένα, ο συγκεκριμένος χώρος είναι παντελώς ακατάλληλος για οποιαδήποτε τεχνολογία και να μας προτείνουν. Το Ρέμα είναι Ρέμα και δεν καμουφλάρεται με ό,τι είδους καθρεφτάκια μας μοιράσουν, δέχτηκαν να αναδιπλωθούν, έστω και μεσοβέζικα, δηλώνοντας τώρα «μακριά από το Μαύρο Βουνό» «οποιαδήποτε σύγχρονη και ασφαλής λύση στο θέμα των απορριμμάτων». Κάτι είναι κι αυτό.

Από μόνο του, όμως, δεν φτάνει. Πόσο ασφαλής είναι η λύση που προπαγανδίζουν; Τη φορά αυτή τα «καθρεφτάκια», που κάποιοι επιχειρούν να μας πλασάρουν, είναι από μόνα τους υγειονομικές και περιβαλλοντικές βόμβες, πανάκριβες συνάμα για το πενιχρό εισόδημα, όσο απόμεινε, των λαϊκών νοικοκυριών. Στάζουν το δηλητήριο υπέρ της καύσης, με την εκδοχή τη φορά αυτή της αεριοποίησης, στην επικίνδυνη παραπληροφόρηση που επιχειρείται. Ρωτάμε λοιπόν:

 - Από πού ως πού βαφτίζεται «πρωτοποριακή» η καύση των σύμμεικτων σκουπιδιών με διεργασίες αεριοποίησης, όπως π.χ. τα υπολείμματα των ΜΕΑ, όταν αυτή προσπαθεί μάταια να καθιερωθεί εδώ και δεκαετίες;

 - Από πού ως πού μια ειδική τεχνολογία, που δοκιμάζεται στη χώρα «πιλοτικά» - για πολλοστή φορά και χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα προσθέτουμε εμείς - προαναγγέλλεται ως «ασφαλής λύση και ίσως η μοναδική» και καλείται ένας δήμος, αλλά και όλη η Αττική, να σπεύσουν να την εφαρμόσουν εδώ και τώρα; 

- Συνεπώς, με ποιά  στοιχεία διαβεβαιώνονται οι πάντες, καλώντας τους μάλιστα «να αγοράσουν με κλειστά μάτια», ότι η πληθώρα των καρκινογόνων και όχι μόνο ρύπων, που θα εκπέμπονται έτσι κι αλλιώς στην ατμόσφαιρα, θα είναι σε ποσότητες μη βλαπτικές για τον άνθρωπο και το περιβάλλον; 

Ρητορικά τα ερωτήματα. Αυτό όμως που δεν είναι ρητορικό είναι η διαπίστωση, χωρίς να προδικάζουμε συγκεκριμένες προθέσεις, ότι η επαναφορά στο προσκήνιο της «αγιοποίησης» της καύσης, τη φορά αυτή μέσω της αεριοποίησης, ρίχνει νερό στο μύλο της κυβερνητικής πολιτικής της ΝΔ, που μέσω του πρόσφατου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) ολοκληρώνει το «δίδυμο» ΜΕΑ – μονάδες καύσης του ΣΥΡΙΖΑ.  Με τα υπολείμματα των τελευταίων, επικίνδυνων και μη, να απαιτούν όχι ένα, αλλά δύο ΧΥΤΥ: Ένα επικίνδυνων και ένα μη επικίνδυνων υπολειμμάτων.

Δεν θεωρούμε ότι κάποιοι είναι αφελείς, παίζουν το ρόλο του λαγού, με την ταμπέλα του «περιβαλλοντικού» και τη δήθεν αριστερή κίνηση «Εν Δράση» που δρα σα δεκανίκι  της Δημοτικής αρχής, προωθώντας θέσεις τις Ε.Ε, κυβέρνησης και ομίλων.  Οι τρείς διαφορετικοί φορείς που επικαλούνται, δηλαδή τα πανεπιστήμια και η Περιφέρεια, είναι «οι ιδιώτες από το παράθυρο». Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι θέμα πολιτικό και όσοι το παίζουν «απολιτίκ» σε αυτό, μόνο σε υποψίες βάζουν τους κατοίκους.

 Στην ανακοίνωση τους αναφέρεται ότι … «τα μέλη του συλλόγου είναι μακρυά και έξω από πολιτικές και κομματικές πρακτικές και έτσι θα παραμείνουν»….όμως ταυτόχρονα η συμμετοχή τους σε εκλογικούς συνδυασμούς, μαρτυρά το αντίθετο.Για εμάς αυτό δεν είναι απαγορευτικό, αρκεί να υπάρχει ειλικρίνεια για τις προθέσεις και τις θέσεις τους. Η «Λαϊκή Συσπείρωση Μαραθώνα» μαζί με τους κατοίκους του Δήμου διεκδικεί σταθερά:

·         Ο χώρος του ΧΥΤΑ να γίνει χώρος αθλητισμού, πολιτισμού κ.λπ.

·         Καμία εγκατάσταση στον ΟΕΔΑ Γραμματικού που να έχει σχέση με τα απορρίμματα.

·         Η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται από τους Δήμους, ανακύκλωση, μεταφορά και η όποια επεξεργασία με μόνιμο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα.

·         Καμιά ΣΔΙΤ, καμία συμμετοχή ιδιωτών στην διαχείριση των απορριμμάτων.