Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020

Συζήτηση και λήψη απόφασης για την ενίσχυση του Κ.Υ. Νέας Μάκρης και τη δημιουργία Δημόσιου Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική.

 


Παρακαλούμε όπως στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ φέρετε σαν θέμα ημερήσιας διάταξης «Συζήτηση και λήψη απόφασης για την ενίσχυση του Κ.Υ. Νέας Μάκρης και τη δημιουργία Δημόσιου Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική». 

   Πολλές φορές στο παρελθόν, και με αφορμή την πανδημία, έχει καταδειχθεί από τη «Λαϊκή Συσπείρωση Μαραθώνα»  ότι, οι τεράστιες ελλείψεις και τα κενά του δημόσιου συστήματος υγείας που βιώνουμε καθημερινά, ανατρέπουν το ψεύτικο επιχείρημα της κυβέρνησης περί «θωράκισης κι ετοιμότητας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας».

   Δεν μπορούν να κρυφτούν πλέον οι χιλιάδες μόνιμοι ιατροί και νοσηλευτές που λείπουν από τα δημόσια νοσοκομεία, τα υποστελεχωμένα και χωρίς εξοπλισμό Κέντρα Υγείας, όπως της Νέας Μάκρης, Ραφήνας – Πικερμίου, Καπανδριτίου.

   Αυτήν την πραγματικότητα των ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό βιώνουμε στον

Μαραθώνα. Το Κέντρο Υγείας Ν. Μάκρης, που καλύπτει 33.425 κατοίκους και έκταση 222.170

στρέμματα, δεν διαθέτει αυτήν την στιγμή Πνευμονολόγο, Καρδιολόγο, Ενδοκρινολόγο, ΩΡΛ, Ουρολόγο, Δερματολόγο, Ψυχίατρο, Οφθαλμίατρο, Ρευματολόγο. Στους Παθολόγους πέφτει το βάρος

όλων των ασθενών, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αμεσότητα στην εξυπηρέτηση των περιστατικών.

   Η κάλυψη με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ όλο το 24ωρο επιβάλλεται άμεσα και λόγω των μεγάλων χιλιομετρικών αποστάσεων. Ο τεχνολογικός εξοπλισμός για τις βασικές προληπτικές εξετάσεις (υπέρηχοι, τομογράφος κλπ) είναι ανύπαρκτος, ενώ μόνο αν είσαι τυχερός θα κάνεις κάποιες μικροβιολογικές εξετάσεις, διαγνωστικά τεστ ή ακτινογραφία, που διενεργούνται μόνο πρωινές ώρες και όχι καθημερινά. Η απαξίωση του Κέντρου Υγείας φαίνεται και από την έλλειψη συντήρησης του κτιρίου.

   Και ενώ δεν υπάρχει σ’ ολόκληρο το δήμο ούτε ένας οικογενειακός ιατρός, έχουν κλείσει

και δεν λειτουργούν από χρόνια τα ιατρεία που υπήρχαν στο Μαραθώνα και στο Γραμματικό, ενώ ούτε και στο Βαρνάβα υπάρχει δομή υγείας. Επιπλέον, η συγκοινωνία για να έχουν πρόσβαση οι κάτοικοι του δήμου στα Κ.Υ., είναι ανύπαρκτη.

   Όλα αυτά συμβαίνουν όταν στην περιοχή μας ακόμα μετράμε τις πληγές της πυρκαγιάς στο Μάτι, όταν πολλές ήταν οι οικογένειες που έμειναν χωρίς στοιχειώδη ιατρική, νοσηλευτική φροντίδα, λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας.

   Η «Λαϊκή Συσπείρωση Μαραθώνα» επανέρχεται στο θέμα και ζητάει από το ΔΣ να αποφασίσει και να διεκδικήσει αγωνιστικά τα παρακάτω:

Δημιουργία Δημόσιου Γενικού Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική

Ενίσχυση των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (ιατρών όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτών και βοηθητικού προσωπικού), προκειμένου να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία τους, με επαρκή υλικοτεχνική υποδομή, με αποκεντρωμένα ιατρεία και κινητές μονάδες για κατ’ οίκον επισκέψεις που συνδέονται με τα Κέντρα Υγείας.

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων για να στελεχωθούν πλήρως δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΕΚΑΒ.

Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων, όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας.

Επαναλειτουργία όλων των δημόσιων δομών Υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια.

Να ανοίξουν ΤΩΡΑ κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία σε όλη την επικράτεια για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού με πρόβλεψη και για νέο κύμα πανδημίας.

Επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας για να αντιμετωπιστούν άμεσα οι τεράστιες καθυστερήσεις σε διαγνωστικές εξετάσεις, θεραπείες και επεμβάσεις.

Μέτρα για την προστασία της Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Δωρεάν και με ευθύνη της εργοδοσίας τεστ σε όλους τους εργαζόμενους.

Άμεσος και συχνός έλεγχος από τον ΕΟΔΥ στους εργαζόμενους του Δήμου, στις δομές προσφύγων, στους οίκους ευγηρίας κλπ.

Να γίνουν τώρα οι προσλήψεις που απαιτούνται για τα σχολεία και τους χώρους εκπαίδευσης. Να καλυφθούν τα αθλητικά κέντρα με το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό.


Η παραπάνω συνεδρίαση ζητάμε, για ακόμα μία φορά, να γίνει «δια ζώσης», όπως έχει απαιτηθεί να πραγματοποιούνται οι συνεδριάσεις του ΔΣ και από μαζικούς φορείς της περιοχής, και να είναι ανοιχτή, με τήρηση όλων των μέτρων προστασίας, ώστε να δωθεί η δυνατότητα στους δημότες να την παρακολουθήσουν. Άλλωστε, έχουμε τονίσει και στο παρελθόν ότι, κατάλληλοι χώροι υπάρχουν, όπως κλειστά γυμναστήρια κλπ.




ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ


Στεφανίδης Νικόλαος

Φαρμάκης Κωνσταντίνος