Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Συνεδρίαση 10/11/2020 του ΔΣ Μαραθώνα

Συνεδρίασε στις 10/11/2020 το ΔΣ Μαραθώνα για δεύτερη φορά μετά από οκτώ μήνες με τηλεδιάσκεψη, χωρίς να είναι εφικτή η πρόσβαση των κατοίκων.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση Μαραθώνα» για τη   συνεδρίαση αυτή είχε προτείνει να συμπεριληφθούν δύο σοβαρά θέματα :

A. «Συζήτηση και λήψη απόφασης για την ενίσχυση του Κ.Υ. Νέας Μάκρης και τη            δημιουργία Δημόσιου Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική»

B. Την  απόφαση που πάρθηκε για «Έγκριση προμελέτης για την Μονάδα Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων κ.λ.π.» στην ΟΕΔΑ Βορειοανατολικής Αττικής στη θέση Μαύρο Βουνό Γραμματικού.

Και για αυτήν τη συνεδρίαση είχαμε ζητήσει όπως  και άλλοι φορείς του Δήμου μας , οι συνεδριάσεις να γίνονται δια ζώσης, όπως γίνεται και σε άλλους δήμους ,παίρνοντας τα κατάλληλα μέτρα προστασίας σε μεγάλους χώρους που υπάρχουν στο Δήμο μας.

    Πριν την ημερήσια διάταξη από πλευράς της παράταξής μας καταγγείλαμε την ολιγωρία που δείχνει η Δημοτική αρχή στα ζητήματα των μέτρων προστασίας τόσο για τους εργαζόμενους του δήμου, όσο και για τη λειτουργία των σχολείων και την παθητικότητα που έδειξε το προηγούμενο διάστημα για την προετοιμασία του ανοίγματος των σχολείων.

 Στο πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορά στη συμπλήρωση της απόφασης του ΔΣ σε σχέση με τους δασικούς χάρτες, τα σχέδια στο Μάτι κ.λ.π, η «Λαϊκή Συσπείρωση Μαραθώνα» καταψήφισε τη συγκεκριμένη πρόταση για τους εξής λόγους: Θεωρούμε ότι ορισμένα από τα προβλήματα που προβάλλουν οι φορείς στο υπόμνημα τους έχουν βάση από την άποψη της ταλαιπωρίας για δεκαετίες χιλιάδων ανθρώπων λόγω της εμπορευματοποίησης της γης. Όμως ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν εκατοντάδες Δήμοι σε όλη την χώρα ,άρα το θέμα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί δικαστικά, θέλει πολιτική λύση με νόμο για όλη την Ελλάδα. Όμως αυτά δεν μπορούν να λυθούν αν δεν αλλάξει το Σύνταγμα. Η όποια απόφαση το μόνο που θα δημιουργήσει είναι ψεύτικες ελπίδες. Ανάλογες αποφάσεις έχουν παρθεί από Δήμους και την Νομαρχία Αν. Αττικής για να ξεγελάσουν τους κατοίκους και να υφαρπάξουν τη ψήφο τους σε προεκλογικές περιόδους. Όσον αφορά τους πυρόπληκτους η κοροϊδία και η αναλγησία του κράτους θα συνεχίζεται σε βάρος τους. Η Λαϊκή Συσπείρωση θα συνεχίσει τον αγώνα για την προστασία της λαϊκής κατοικίας και τον αγώνα για να καταργηθούν οι αιτίες που οδηγούν σε τέτοιες καταστάσεις.

Στο δεύτερο θέμα που αφορά στην έγκριση ψηφίσματος του δικτύου SDG 17 GREECE, του οποίου πρόεδρος είναι η κα Πατούλη, αναδείξαμε το ρόλο του, που είναι να αντικαταστήσει λειτουργίες της Τοπικής Διοίκησης , να τακτοποιήσει ημετέρους, να δώσει δουλειές στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Σε σχέση με το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό, η παράταξή μας αφού τα καταψήφισε, ανέδειξε πλευρές των προτάσεων που κάνει η Δημοτική αρχή και οι οποίες έχουν να διαχειριστούν τα ψίχουλα που δίνονται από το κράτος για έργα, καθώς και από τους ιδίους πόρους που είναι 70% από τη φορολογία των πολιτών. Καυτηρίασε την άρνηση για διεκδικήσεις από πλευράς της Δημοτικής αρχής οι οποίες θα οδηγούσαν στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων (οδικό δίκτυο, σχέδια πόλης, ύδρευση κ.λ.π.) , εμμένοντας ταυτόχρονα σε παλαιοκομματικές μεθόδους προσωπικών εξυπηρετήσεων που θυμίζουν εποχές ΄60 –΄70.Την ίδια στιγμή προπαγανδίζει ότι οι προσπάθειες της αποβλέπουν στον εκσυγχρονισμό του Δήμου.

 

Σε σχέση με το θέμα «Συζήτηση και λήψη απόφασης για την ενίσχυση του Κ.Υ. Νέας Μάκρης και τη δημιουργία Δημόσιου Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική», η πρόταση που κατάθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Μαραθώνα ψηφίστηκε ομόφωνα.( https://lsmarathona.blogspot.com/2020/11/10112020.html ).

 

Σε σχέση με το θέμα που αφορά τον ερανικό λογαριασμό, η παράταξή μας ανέδειξε την ολιγωρία να δωθούν έγκαιρα τα χρήματα στους δικαιούχους και την αδράνεια του Δήμου να αιτηθεί την ενοποίηση του λογαριασμού με το δήμο Ραφήνας – Πικερμίου. Η παράταξή μας ψήφισε να δοθούν τα χρήματα τα οποία με ευθύνη της Δημοτικής αρχής δεν έφτασαν στους δικαιούχους μέχρι σήμερα, με τη σημείωση, ότι θα ήταν πιο δίκαιο να είχε εξεταστεί και η περίπτωση να συμπεριληφθούν και αυτοί που είχαν χαρακτηριστεί πράσινοι.

Όσον αφορά στη νομοθετική ρύθμιση για τη μαθητική έκπτωση 50% από την ΚΤΕΛ Αττικής, ψηφίσαμε την πρόταση της Ένωσης Γονέων, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τη θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης Μαραθώνα» μαθητές, φοιτητές, άνεργοι κλπ, να κινούνται δωρεάν με τις συγκοινωνίες. Ταυτόχρονα καταγγείλαμε το μπούκωμα σε χρήμα που γίνεται διαχρονικά στην ΚΤΕΛ Αττικής Α.Ε. σε βάρος των δημοσίων συγκοινωνιών, χωρίς τις ανάλογες παροχές.

Τέλος, ζητήσαμε το θέμα της δημιουργίας ΜΕΑ στον ΟΕΔΑ Γραμματικού όπως και οι απόψεις της Δημοτικής Αρχής να συζητηθούν στο επόμενο Δ.Σ. και όχι να τις μαθαίνουμε από δηλώσεις και διαρροές στον Τύπο!