Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019

ΕΚΘΕΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ «Χαμηλές πτήσεις» στην ελληνική καπιταλιστική οικονομία

Χαμηλώνει ακόμη περισσότερο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον πήχη για την ελληνική καπιταλιστική οικονομία, χαρακτηρίζοντας «εύθραυστη» την ανάκαμψη.

Στη θερινή έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα, εκτιμά πως το 2019 το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,1%. Η προηγούμενη πρόβλεψη, τον Μάη, ήταν στο 2,2%. Για το 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψή της για ρυθμό ανάπτυξης 2,2%.

Η έκθεση διαπιστώνει πως το 2019 η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στην Ελλάδα, κυρίως λόγω της υποχώρησης των εξαγωγών και της μείωσης των δημόσιων δαπανών, ενώ σημειώνει ότι τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση «αναμένεται να δώσουν μια βραχυπρόθεσμη ώθηση στην οικονομία».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πως υπάρχουν «κίνδυνοι» για χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ελλάδα, εξέλιξη που αποδίδει «στην ισχυρότερη από την αναμενόμενη αποδυνάμωση του διεθνούς περιβάλλοντος», αλλά και την υποεκτέλεση του προϋπολογισμού.

Για την Ευρωζώνη, η έκθεση προβλέπει ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι 1,2% φέτος και 1,4% το 2020, εντοπίζοντας «γεωπολιτικούς κινδύνους» όπως τον εμπορικό πόλεμο, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το Ιράν, καθώς και «ενδοκοινοτικούς κινδύνους» που σχετίζονται κυρίως με τo Βrexit.