Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΥ» Συγκέντρωση στα δικαστήρια ενάντια στην ποινικοποίηση του αγώνα τους - Κλιμακώνουν με 48ωρη απεργία από σήμερα

Συγκέντρωση στα Δικαστήρια Ευελπίδων, στο κτίριο 6, πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης 18 Ιούλη οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Αφοί Βλάχου», έχοντας στο πλευρό τους αντιπροσωπείες σωματείων και συνδικαλιστών, απαντώντας στην εργοδοσία, η οποία κατέθεσε προσφυγή εναντίον του κλαδικού Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου, με την οποία ζητά να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των εργαζομένων, ενάντια στην εκδικητική απόλυση του συναδέλφου τους, προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Δαμασκηνού (Μάη) Μέντη.


Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι της «Αφοί Βλάχου» μετά από γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν την Τετάρτη 17 Ιούλη, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους, αποφάσισαν την κλιμάκωση του αγώνα με νέα 48ωρη απεργία από σήμερα Πέμπτη και 6ωρες στάσεις εργασίας στην πρωινή και απογευματινή βάρδια του Σαββατοκύριακου. Η συμμετοχή των εργαζομένων της παραγωγής στη σημερινή πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας ήταν καθολική.


Η εκδίκαση της αγωγής της εργοδοσίας έγινε και η έκδοση της απόφασης αναμένεται τις επόμενες ώρες. Κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της αγωγής η πλευρά της εργοδοσίας αξιοποίησε ως επιχειρήματα όλο το υφιστάμενο αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο των κυβερνήσεων διαχρονικά, προκειμένου να κηρυχτούν παράνομες και καταχρηστικές τόσο η 24ωρη απεργία που έγινε την Τετάρτη 17 Ιούλη, όσο και η 48ωρη απεργία που ξεκίνησε από σήμερα.


Συγκεκριμένα, αξιοποιώντας τον πρόσφατο νόμο παρεμπόδισης της απεργίας, ισχυρίστηκε ότι το κλαδικό Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου δεν μπορούσε να κηρύξει απεργία καθώς δεν είχε προηγηθεί γενική συνέλευση των εργαζομένων.


Κάτι που όπως επισήμανε η πλευρά των εργαζομένων, για το συγκεκριμένο Συνδικάτο (Τύπου - Χάρτου) δεν ισχύει, καθώς είναι κλαδικό και πανελλαδικής εμβέλειας. Επίσης τόνισαν ότι στις αρχές της εβδομάδας έγινε γενική συνέλευση των εργαζομένων όπου πάρθηκε απόφαση για απεργία.


Παράλληλα η πλευρά της εργοδοσίας ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για λήξη σύμβασης και όχι απόλυση του εργαζόμενου, συνδικαλιστή, επικαλούμενη τη σχέση εργασίας στον χώρο με την επιβολή συμβάσεων μέσω δουλεμπορικών γραφείων, ουσιαστικά δηλαδή το αίσχος της «ενοικιαζόμενης εργασίας».


Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την υπεράσπιση της εργασίας του Δ. Μέντη, καθώς και των συνδικαλιστικών ελευθεριών στον χώρο δουλειάς, ενώ διευρύνεται το κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον αγώνα τους.
Αλληλεγγύη από σωματεία και φορείς


Την απόλυση του προέδρου του ΕΚΛΑΑ καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους το ΠΑΜΕ, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου, το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου , η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο και η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδος.


Επίσης το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΠΑΡΤΝΕΡ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε» νομού Αττικής, οι Ομάδες Γυναικών Μεσογείων - Λαυρεωτικής (μέλη της ΟΓΕ), το Εργατικό Κέντρο ν. Λάρισας, το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας., το Συνδικάτο Οικοδόμων Λαυρεωτικής και το Σωματείο Συνταξιούχων Σπάτων - Αρτέμιδος, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, τοΣυνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής, η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου.


Παράλληλα, το Συνδικάτο Εργαζομένων Μετάλλου (STM-Intersindical valenciana), εκφράζει «την στήριξη και την αλληλεγγύη μας με τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου όπως και στους συναδέλφους του που απεργούν. Απαιτούμε να σταματήσει η καταπίεση και την άμεση επαναπρόσληψη του συναδέλφου που απολύθηκε. Κουράγιο και δύναμη στους αγώνες σας».