Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Δελτίο Τύπου για τον κορωνοϊό

Η«Λαϊκή Συσπείρωση Μαραθώνα» με επιστολή της από τις 28/02/2020, είχε ζητήσει την έκτακτη σύγκλιση του ΔΣ με θέμα:
«α. Παρέμβαση κι ενημέρωση του ΔΣ για τα μέτρα που έχει πάρει ο Δήμος για τον νέο κορονοϊό.
  β. Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών από το κράτος»,
 ενώ πρότεινε και συγκεκριμένες ενέργειες για το θέμα.
ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ, ΕΠΑΝΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ.
Με ανησυχία παρακολουθούμε την παθητικότητα της δημοτικής αρχής του Μαραθώνα, που μέχρι σήμερα αρκείται στις γενικές κατευθύνσεις των αρμοδίων, όπως το κλείσιμο σχολικών μονάδων, αθλητικών χώρων κλπ.
Δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για τους εργαζόμενους του Δήμου, εργάτες στην καθαριότητα, ύδρευση, πράσινο, καθαρίστριες, γραφεία κλπ. Μέχρι σήμερα, σε πολλούς δεν έχουν δοθεί τα μέτρα ατομικής προστασίας του προηγούμενου διαστήματος, αλλά ακόμα και μετά την εμφάνιση του προβλήματος, τόσο ορισμένοι προϊστάμενοι, όσο και οι αντιδήμαρχοι, «περί άλλων τυρβάζουν». Ακόμα και σήμερα στο σταθμό μεταφόρτωσης, όχι μόνο δεν υπάρχουν τουαλέτες ανδρών – γυναικών, αλλά καθαρίζονται και από τους ίδιους τους εργαζόμενους και όχι από καθαρίστριες.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση Μαραθώνα» καλεί τους εργαζόμενους της περιοχής μας, τους νέους και τις νέες, να διεκδικήσουν:
1. Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού για να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, αλλά και για να μπορεί να γίνει 24ωρη η λειτουργία των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.
2. Με κυβερνητική απόφαση να διασφαλιστούν πρόσθετες άδειες, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση σε όσους εργαζόμενους: Νοσούν, αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους λόγω των έκτακτων μέτρων πρόληψης, καλούνται να αναλάβουν τη φροντίδα άρρωστου παιδιού ή ηλικιωμένου μέλους της οικογένειάς τους ή παραμένουν με τα παιδιά τους στο σπίτι, εξαιτίας του προληπτικού κλεισίματος των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών.
3. Επίσης, όταν ανοίξουν τα σχολεία, με ευθύνη της κυβέρνησης:
α. να έχουν γίνει απολυμάνσεις σε όλα τα σχολικά κτίρια,
β. Να έχουν εξοπλιστεί όλες οι σχολικές μονάδες με τα απαραίτητα μέτρα ατομικής υγιεινής και πρόληψης,
γ. Να έχουν καλυφθεί όλα τα σχολεία με επαρκές και μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, καθ’όλη τη διάρκεια λειτουργίας τους.
4. Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών.
5. Για τους επαγγελματίες – βιοτέχνες – μικρεμπόρους, απαλλαγή από δημοτικά τελή για το επόμενο τετράμηνο, ενίσχυση με έκτακτο επίδομα αναλογικό του επιδόματος ανεργίας για όσες μέρες αναγκάζονται να κλείσουν τις μικροεπιχειρήσεις τους με ιδιαίτερη μέριμνα για τις περιπτώσεις εκείνων που το εισόδημά τους είναι το μοναδικό της οικογένειας.
Ειδικότερα για το Δήμο Μαραθώνα διεκδικούμε:
1. Άμεση στελέχωση όλων των δομών δημόσιας υγείας στο Δήμο Μαραθώνα και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για κάλυψη όλων των ειδικοτήτων στα Κ.Υ. Νέας Μάκρης, Ραφήνας – Πικερμίου, Καπανδριτίου, με 24ωρη λειτουργία σε όλα τα Κ.Υ.
2. Να παρθούν μέτρα προστασίας για την Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Πυροπλήκτων Τ.Α.Ε.Φ.Κ – Α.Α στη διασταύρωση Ραφήνας στο οποίο, από τις 31/12/2019, δεν υπάρχει καθαρίστρια. Στον συγκεκριμένο χώρο εργάζονται 52 άτομα κι εξυπηρετούνται δεκάδες πυρόπληκτοι σε καθημερινή βάση. Να προσληφθούν καθαρίστριες και για μετά το πέρας του προβλήματος και να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους επισκέπτες, η υπηρεσία θα πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία της κανονικά.
3. Να ασκηθεί πίεση για έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών. Σε κάθε περίπτωση να εξασφαλισθεί η καθαριότητα σχολείων, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών, να υπάρχουν σαπούνια, αντισηπτικά κ.λπ. Αντίστοιχα μέτρα να ληφθούν στις υπηρεσίες του δήμου και σε όλους τους δημοτικούς χώρους. Να προσληφθεί άμεσα μόνιμο προσωπικό για αυτές τις ανάγκες.
4. Μέτρα στήριξης πρέπει να υπάρξουν για τους εργαζόμενους του δήμου σε όλες τις υπηρεσίες, με ιδιαίτερη μέριμνα στην καθαριότητα και στο πράσινο αλλά και στις εσωτερικές υπηρεσίες.
Η συνολική ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση! Είναι επείγουσα ανάγκη να πάρει εδώ και τώρα ουσιαστικά μέτρα προστασίας θωρακίζοντας το δημόσιο σύστημα Υγείας.