Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Η θέση του ΚΚΕ για τη διαχείριση των απορριμμάτων - Η περίπτωση της Αττικής

Απέναντι στην πολιτική της αστικής τάξης, το ΚΚΕ προβάλλει ένα ριζοσπαστικό πλαίσιο αιτημάτων για άμεση διεκδίκηση και πάλη:

-- Οχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή, όχι στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης.

-- Οχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. (...)

-- Απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζομένων σε δημόσιους φορείς διαχείρισης των αποβλήτων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Το πλαίσιο πάλης που προβάλλει το ΚΚΕ περιλαμβάνει τους παρακάτω άξονες:

α. Καθορισμός και ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Τέτοιες είναι: Η πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων, η προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή (...)

β. Καθορισμός σύγχρονων όρων για την ορθολογική και ασφαλή αποκομιδή (συλλογή και μεταφορά) των απορριμμάτων από τις υπηρεσίες του κάθε δήμου, με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό. (...)

γ. Ειδική μέριμνα στους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) για την ουσιαστική αποκατάσταση όλων. (...)

δ. Καθορισμός των κριτηρίων καταλληλότητας σε κάθε Περιφέρεια ανά είδος εγκατάστασης, με γνωστά από πριν κριτήρια αποκλεισμού των υποψήφιων χώρων. (...)

ε. Η υλοποίηση των έργων επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των αποβλήτων να γίνεται από τον κρατικό φορέα για τα δημόσια έργα. Να συγκροτηθεί επίσης ενιαίος δημόσιος φορέας, που θα αναλάβει τη λειτουργία τους με έσοδα που θα προέρχονται από κρατικούς πόρους.

στ. Σημαντική μέριμνα πρέπει να δίνεται στην ολοκληρωμένη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, ιδιαίτερα των βιομηχανικών, λόγω της ποσότητάς τους και της διαπιστωμένης ασυδοσίας των παραγωγών τους. (...)


Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΚΕ προβάλλει ως στόχους διεκδίκησης για την Αττική:

  1. Να σταματήσει κάθε διαδικασία για την ανάθεση της κατασκευής και λειτουργίας των 4 μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων (ΜΕΑ).
  2. Να κλείσει άμεσα και οριστικά ο ΧΥΤΑ Φυλής, να μετεγκατασταθεί σε κατάλληλη και εκτός Θριασίου θέση ο αποτεφρωτήρας των μολυσματικών, να αρχίσει άμεσα η απορρύπανση και περιβαλλοντική αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα, να εκπονηθεί πλήρης επιδημιολογική μελέτη. 
  3. Να απαγορευτεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης των αποβλήτων στην περιοχή αυτή και οι νέες χωροθετήσεις (παίρνοντας υπόψη την ομολογημένη πλέον ακαταλληλότητα της θέσης στο Οβριόκαστρο Κερατέας και την προφανή ακαταλληλότητα στη θέση Μαύρο Βουνό Γραμματικού) να αναζητηθούν εκτός του Θριασίου, χωρίς τον αποκλεισμό και εκτός Αττικής περιοχών, στο πλαίσιο μιας δίκαιης διαπεριφερειακής συνεργασίας. 
  4. Να δημοσιοποιηθούν τώρα, ενόψει και του επικείμενου υπερκορεσμού του ΧΥΤΑ Φυλής, τα σχέδια της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΕΔΣΝΑ σε σχέση με τη χωροθέτηση του μελλοντικού ΧΥΤΑ, που μέχρι σήμερα κρατούνται επτασφράγιστο μυστικό.
Να προωθηθούν άμεσα δράσεις ήπιας ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, περιλαμβανομένων και των οργανικών, στην Αττική και γενικότερα.

 Να σταματήσουν τώρα τα έργα για τον ΧΥΤΑ Γραμματικού. Να αξιοποιηθεί ο χώρος των εγκαταστάσεων προς όφελος των κατοίκων της περιοχής και να καλυφθούν ανάγκες άθλησης και ψυχαγωγίας. Όχι στην καύση των απορριμμάτων. 

Η ρίζα του προβλήματος στο ΧΥΤΑ Φυλής και στο Γραμματικό βρίσκεται στο ότι η διαχείριση των απορριμμάτων στην κοινωνία μας δεν γίνεται με κριτήριο τις ανάγκες της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας, αλλά υποτάσσεται στα κέρδη μεγάλων επιχειρήσεων. Τα σκουπίδια είναι «χρυσός» για τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, την ίδια στιγμή που η χωροθέτηση κατάλληλων χώρων προσκρούει στο γεγονός ότι η γη είναι εμπόρευμα. Γι αυτό, η λαϊκή πρωτοβουλία και δράση πρέπει να βάλει στο στόχαστρο τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης που αδιαφορεί για το περιβάλλον και τις λαϊκές ανάγκες. 

 Προϋπόθεση για την οριστική λύση του ζητήματος είναι ένας άλλος δρόμος ανάπτυξης σε όφελος του λαού.

Για να υπάρξει ουσιαστική, μόνιμη και φιλολαϊκή λύση είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστούν οι αιτίες που γεννούν και οξύνουν το σύνολο των σημερινών προβλημάτων. Μόνο έτσι μπορούν να διαμορφωθούν στέρεες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της χώρας προς το συμφέρον της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, αυτών που δημιουργούν τον κοινωνικό πλούτο.
Μια τέτοια λύση μπορεί να εξασφαλιστεί με έναν επιστημονικά διαμορφωμένο κεντρικό σχεδιασμό, ο οποίος μέσω ενός ενιαίου κρατικού φορέα κατασκευών θα υλοποιεί φιλολαϊκά έργα και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου προϋποθέτει την απαλλαγή της κοινωνίας από τα εμπόδια και τις στρεβλώσεις που προκαλεί η υποταγή της παραγωγής στο νόμο του κέρδους. Προϋποθέτει την κοινωνική ιδιοκτησία στη γη και στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, ώστε στο επίκεντρο να βρίσκονται οι ανθρώπινες ανάγκες, και η προστασία του περιβάλλοντος. Μια τέτοια λύση, για το σύνολο των προβλημάτων που βασανίζουν όλους αυτούς που ζουν από τον δικό τους κόπο, προϋποθέτει τη δική τους συμμετοχή, τη δική τους κινητοποίηση την πάλη για τη δική τους εξουσία.