Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

Οι πληγές από την πολύνεκρη τραγωδία στο Μάτι, δύο χρόνια μετά, δεν έχουν ακόμα κλείσει - ΡΕΠΟΡΤΑΖ 902.gr



MATI 2 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ! Αγώνας και διεκδίκηση για να καλυφθούν οι λαϊκές ανάγκες
Δύο χρόνια μετά την πολύνεκρη τραγωδία στο Μάτι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της πολύπαθης περιοχής παραμένουν.

Οι συνθήκες και η κατάσταση εντείνουν την αγωνία και την ανησυχία του συνόλου των κατοίκων της περιοχής, όχι μόνο των πυρόπληκτων.

Οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των σπιτιών προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς, οι αποζημιώσεις δεν έχουν καταβληθεί στο σύνολό τους στους δικαιούχους, εκατοντάδες άλλοι κάτοικοι εξαιρούνται από τις αποζημιώσεις.

Την ίδια ώρα, απαραίτητες υποδομές που πρέπει να υπάρχουν σε μια κατοικημένη περιοχή, δεν έχουν προχωρήσει, έργα αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά, ένα νοσοκομείο, που οι κάτοικοι διεκδικούν εδώ και χρόνια, δεν υπάρχει.

Η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να καρπωθεί πολιτικά οφέλη, παρουσιάζει πολεοδομικά σχέδια και παρεμβάσεις που υπολογίζεται πως θα ολοκληρωθούν τα επόμενα τέσσερα χρόνια, χωρίς πάντως να απαντάνε και να καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, αλλά αντίθετα ικανοποιούν τα συμφέροντα των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι σε μία περιοχή μόλις 10 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας ακόμα δεν έχει κατασκευαστεί οργανωμένο αποχετευτικό δίκτυο, αλλά οι μαρίνες για τα πολυτελή σκάφη και τα θέρετρα έχουν ήδη κατασκευαστεί. Πώς να εξηγήσει κανείς ότι ενώ η περιοχή αποψιλώθηκε στην κυριολεξία από την καταστροφική πυρκαγιά, έργα αντιπλημμυρικά δεν έχουν γίνει ώστε να διευθετηθούν τα 8 ρέματα που καταλήγουν στην περιοχή και από τύχη μόνο δεν έχουμε μέχρι τώρα καταστροφικές πλημμύρες.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό των πυρόπληκτων ζητώντας την άμεση αποκατάσταση και στήριξή τους με κάθε τρόπο, μέτρα για την κάλυψη των αναγκών των πυρόπληκτων, καλώντας και τους ίδιους να διεκδικήσουν την προστασία της ζωής τους και της ζωής των παιδιών τους, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Η κάμερα του 902.gr βρέθηκε στην πολύπαθη περιοχή και συνομίλησε με κατοίκους και φορείς για την κατάσταση που επικρατεί.