Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

Έκτακτη σύγκλιση της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Παιδείας με αφορμή την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων


Παρακαλούμε όπως προβείτε σε έκτακτη σύγκλιση της Επιτροπής (κεκλεισμένων των θυρών με την φυσική παρουσία των μελών της και ανοιχτή μέσω τηλεδιάσκεψης), με σκοπό να ενημερωθούμε σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ο Δήμος μπροστά στην επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας και Προσχολικής Εκπαίδευσης. Επίσης για τις ανάγκες που υπάρχουν και θα προκύψουν με το άνοιγμα της σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο.

Στη συνεδρίαση αυτή θα πρέπει να συζητήσουμε με ποιο τρόπο θα πληρούνται όλες οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας καθώς και την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας αφού αντίστοιχες ανάγκες θα υπάρχουν και από τον Σεπτέμβριο.

Θεωρούμε ότι θα πρέπει να παρέχονται δωρεάν και με κρατική ευθύνη, όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής υγιεινής (αλκοολούχα διαλείμματα, μάσκες κ.ά.) Να πραγματοποιούνται με ευθύνη του κράτους και των υγειονομικών αρχών μαζικά τεστ.

Απαιτείται τώρα συνολικός επανασχεδιασμός. Ζητάμε να ξεκινήσουν από σήμερα διαδικασίες μαζικών μόνιμων διορισμών, τουλάχιστον των χιλιάδων αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων που βρίσκονται τώρα στα σχολεία.

Επίσης να ενημερωθούμε πόσες καθαρίστριες ζήτησε ο δήμος να προσληφθούν και τι απάντησε το υπουργείο. Συνάδελφοι δεν αρκεί η ατομική ευθύνη που τόσο ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, δεν αρκούν οι φωτογραφίσεις και τα δελτία τύπου του κυρίου δημάρχου και των κυρίων αντιδημάρχων. Ο καθένας από εμάς σαν μέλος της επιτροπής έχει την ευθύνη του απέναντι στον κόσμο και στην κοροϊδία των κυβερνώντων.

Η ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας είναι του κράτους και συλλογική δική μας απέναντι στην αναλγησία του.
Φαρμάκης Κωνσταντίνος
Δημοτικός Σύμβουλος

Εργαστηριακός έλεγχος όλων των υπαλλήλων και άλλων δομών του Δήμου Μαραθώνος για τον κορωνοϊό COVID-19


Σε συνέχεια ανακοινώσεών μας, προσωπικών μας παρεμβάσεων, καθώς και του εμπιστευτικού εγγράφου που στάλθηκε στις 13/04/2020 στον κ. Δήμαρχο, επανερχόμαστε στο θέμα του άμεσου εργαστηριακού ελέγχου για τον Covid-19, τόσο των υπαλλήλων του δήμου μας, όσο και των εργατών γης στον κάμπο του Μαραθώνα, της Δομής φιλοξενίας προσφύγων - μεταναστών στην Νέα Μάκρη και των γηροκομείων της περιοχής.

Η πρότασή μας αυτή, την οποία μέχρι σήμερα ο δήμος Μαραθώνα ολιγωρεί να εφαρμόσει, παίρνει ακόμα μεγαλύτερη αξία μετά τον θάνατο και τρίτου ατόμου από το «Ευ Ζην» και τα ψέμματα του κ. Πατούλη, ο οποίος ψεύδεται ασύστολα όταν σε δελτίο τύπου αναφέρει ότι στις δομές τις οποίες ελέγχει η Περιφέρεια, δεν υπήρχε κανένας θάνατος.

Ο Δήμος θα πρέπει να γνωρίζει τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις κλειστές δομές, τα Γηροκομεία, την «Παμμακάριστο», τα Στρατόπεδα κλπ του Δήμου.

Θεωρούμε ότι κακώς δεν έχει προγραμματιστεί για τον περιορισμό της διάδοσης του Κορονοϊού (Covid-19) στο πλαίσιο της πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας, λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από τους εργαζόμενους του Δήμου Μαραθώνος, με προτεραιότητα τους εργαζόμενους των υπηρεσιών καθαριότητας, των υπηρεσιών που βρίσκονται στην «πρώτη» γραμμή όλο το διάστημα της πανδημίας και γενικότερα από
μεγάλους εργασιακούς χώρους.

Στην κατεύθυνση αυτή ζητάμε να γίνουν οι απαραίτητες συννενοήσεις προκειμένου να προχωρήσει ο σχετικός προγραμματισμός από τις Κινητές Ομάδες Ειδικού σκοπού (ΚΟΜΥ).



Νίκος Στεφανίδης

Επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Μαραθώνα»

Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ: Σχετικά με την μη διενέργεια ελέγχων σε μονάδες υγείας & φροντίδας ηλικιωμένων, αρμοδιότητας Περιφέρειας Αττικής για την προστασία της δημόσιας υγείας και τον κίνδυνο της διασποράς του κορωνοϊου COVID-19.


 Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όπως αποτυπώνεται στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας αναφορικά με τις αρμοδιότητες της, η Περιφέρεια Αττικής αδειοδοτεί, εποπτεύει και ελέγχει εκτός των άλλων τις Ιδιωτικές Κλινικές, τις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας, τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, τους Ιδιωτικούς Φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Εργαστήρια Αισθητικής, Μονάδες Αδυνατίσματος, Οπτικά Καταστήματα κλπ). Επίσης, η Περιφέρεια Αττικής εμπλέκεται στον έλεγχο και την εποπτεία των ιδιωτικών ιατρείων, οδοντιατρείων, πολυϊατρείων, διαγνωστικών εργαστηρίων κλπ.
Για την αδειοδότηση και την εποπτεία των ως άνω φορέων συγκροτούνται Επιτροπές που γνωμοδοτούν για τη χορήγηση ή μη άδειας λειτουργίας και για την  επιβολή τυχόν κυρώσεων.
Αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση της εφαρμογής των πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ και των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο της διασποράς του κορονοϊού COVID-19, για τη διενέργεια των ελέγχων, τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων είναι μεταξύ άλλων και οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ β’ βαθμού. Οι έλεγχοι αυτοί, όπως αναφέρεται στις σχετικές ΚΥΑ, πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της ελεγκτικής δράσης των αρμοδίων αρχών, κατά τα οριζόμενα στους οικείους Οργανισμούς λειτουργίας τους και αναλόγως των αρμοδιοτήτων τους.
Λόγω των ειδικών συνθηκών που ανέκυψαν με την πανδημία του κορονοϊού και της επιτακτικής ανάγκης για διενέργεια ελέγχων, βγήκαν στην επιφάνεια προβλήματα και ελλείψεις της υφιστάμενης νομοθεσίας, που προϋπήρχαν και δυσχεραίνουν την εποπτεία των παραπάνω Μονάδων, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία γενικότερα.
Συγκεκριμένα πληροφορούμαστε πως οι Επιτροπές Ελέγχου Ιδιωτικών Κλινικών δεν συνεδριάζουν, λόγω παραιτήσεων των ιατρών που ορίζονται από τις Υγειονομικές Περιφέρειες ως μέλη τους, καθώς και γιατί δεν προσέρχονται οι ιδιώτες εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου ή των αντίστοιχων επαγγελματικών Συλλόγων (αισθητικοί, διαιτολόγοι). Αυτά αναδεικνύουν το ατελέσφορο των νομοθετικών ρυθμίσεων, που αναθέτουν σε Επιτροπές τέτοιας ή ανάλογης συγκρότησης αρμοδιότητες αδειοδοτήσεων και ελέγχων και αποτυπώνουν τις δυσκολίες σύγκλισης των Επιτροπών  λόγω έλλειψης απαρτίας. Αποτέλεσμα είναι αυτή τη στιγμή να μην πραγματοποιούνται έλεγχοι στις ιδιωτικές κλινικές και τους Ιδιωτικούς Φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Αποδείχτηκε περίτρανα ότι με τις ισχύουσες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις αδειοδοτήσεις και τους ελέγχους των φορέων αυτών και με την συμμετοχή στις αντίστοιχες Επιτροπές «ιδιωτών» δεν μπορεί να επιτευχθεί ο σκοπός της προστασίας της Δημόσιας Υγείας.
  Από την αρχή της πανδημίας σαν Λαϊκή Συσπείρωση είχαμε ζητήσει, να ενταθεί η προσοχή της Περιφέρειας σε θέματα που αφορούν την προστασία του λαού της Αττικής.
Είχαμε επίσης επιστήσει την προσοχή σε μέτρα προστασίας των εργαζομένων της Περιφέρειας που διενεργούν έλεγχους κυρίως σε ιδιωτικές μονάδες υγείας,  θεραπευτήρια και σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, επισημαίνοντας την ανάγκη να προστατευτούν οι τρόφιμοι αυτών των ιδρυμάτων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες λόγω των νοσημάτων τους.
Τα αποτελέσματα στην Νέα Μάκρη, στο Περιστέρι, στο Καλαμάκι κλπ επιβεβαίωσαν δυστυχώς τις ανησυχίες μας και αποδεικνύουν ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος κατά την έναρξη της πανδημίας καθώς δεν υπήρξε σχεδιασμός ελέγχων σε όλους τους ευαίσθητους χώρους των ιδιωτικών κλινικών, των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας και των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, ούτε συντονισμός των υπηρεσιών της Περιφέρειας.
 Τα Δελτία Τύπου της Περιφέρειας ότι δεν υπήρξε «καμία απώλεια ζωής από τον Covid-19 στα γηροκομεία και στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων ως αποτέλεσμα της έγκαιρης εφαρμογής προληπτικών μέτρων από την Περιφέρεια Αττικής» μόνο ως κοροϊδία στο λαό μπορούν να εκληφθούν.
Κατόπιν αυτών ερωτάστε:
1.    Πόσοι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στις Ιδιωτικές Κλινικές, τις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας και τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Πότε και από ποιες υπηρεσίες; Ποια ευρήματα είχαν;
2.    Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται από τις αντίστοιχες Επιτροπές ή από υπαλλήλους – ελεγκτές της Περιφέρειας;
3.    Υπάρχουν Ιδιωτικές Κλινικές και Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας που λειτουργούν χωρίς άδεια λειτουργίας; Αν ναι, ποιες είναι και από πότε λειτουργούν; Ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έχουν γίνει από την Περιφέρεια.
4.    Υπάρχουν Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων που λειτουργούν χωρίς άδεια λειτουργίας; Αν ναι, ποιες είναι και από πότε λειτουργούν; Ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έχουν γίνει από την Περιφέρεια.
5.    Πως θα αντιμετωπίσετε την προαναφερόμενη δυσλειτουργία των Επιτροπών ελέγχου;
6.    Ποιες Υπηρεσίες εμπλέκονται στον έλεγχο της εφαρμογής των πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ και των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, για τη διενέργεια των ελέγχων, τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων; Ποιά είναι τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα;
7.    Ποια μέτρα θα πάρετε για να επιλυθούν τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους ελεγκτικούς  μηχανισμούς της Περιφέρειας και να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους για χορήγηση μηνιαίας αποζημίωσης οδοιπορικών εξόδων, ανθυγιεινού επιδόματος κλπ.
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης»
ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ
ΒΑΛΑΒΑΝΗ ΣΤΕΛΛΑ
ΜΠΕΝΕΤΑΤΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΚΩΣΤΗΣ
ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΣΙΩΡΑΣ ΗΛΙΑΣ
ΤΗΜΠΛΑΛΕΞΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ
ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ ΝΙΚΗ

Τρίτη 12 Μαΐου 2020

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας - Για την κατάσταση των πυρόπληκτων στην Ανατολική Αττική και άμεσα μέτρα στήριξής τους.




Βρισκόμαστε 21 μήνες μετά την εκδήλωση της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική και τις γνωστές οδυνηρές συνέπειές της στους κατοίκους της περιοχής. Τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση, όσο και η σημερινή, προχώρησαν σε μια σειρά εξαγγελίες, οι οποίες όμως δεν έλυσαν τα προβλήματα, που έχουν δημιουργηθεί στις πυρόπληκτες οικογένειες.
Επιπρόσθετα, με τη λήξη της κήρυξης της περιοχής σε έκτακτη ανάγκη, μπαίνει ταφόπλακα ακόμα και στις όποιες ελπίδες, για αποζημίωση των πυρόπληκτων οικογενειών. Οι συνθήκες και η κατάσταση εντείνουν την αγωνία και την ανησυχία του συνόλου των κατοίκων της περιοχής, όχι μόνο των πυρόπληκτων.
Η εμπειρία αυτού του διαστήματος επιβεβαίωσε, επίσης, την πρόβλεψη του ΚΚΕ ότι η ίδρυση της εταιρίας “ΜΑΤΙ ΞΑΝΑ”, θα λειτουργούσε ως ένα εργαλείο μετάθεσης της κρατικής ευθύνης στις πλάτες της τοπικής κοινωνίας και των κατοίκων της περιοχής.

Με βάση και τα αιτήματα του συλλόγου των πυρόπληκτων, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:
·         Την αποζημίωση, στο σύνολο του απαιτούμενου ποσού, των πυρόπληκτων οικογενειών για ανακατασκευή και επιδιόρθωση των κατοικιών.
·         Την επέκταση του επιδόματος ενοικίου για όλες τις πυρόπληκτες οικογένειες, που έχασαν την κατοικία τους.
·         Την παραμονή των πυρόπληκτων, όπου δεν έχει ολοκληρωθεί η ανακατασκευή των κατοικιών τους, στους μέχρι τώρα χώρους φιλοξενίας τους.
·         Την απομάκρυνση επικίνδυνων υλικών (όπως ο αμίαντος), που ακόμα μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή και αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων της περιοχής.


Οι Βουλευτές
Γκιόκας Γιάννης
Κανέλλη Λιάνα
Κατσώτης Χρήστος
Μανωλάκου Διαμάντω