Η Ανατολική Αττική, με βάση τα πρόσφατα στοιχεία του επιδημιολογικού χάρτη του ΕΟΔΥ, βρίσκεται στη δυσάρεστη δεύτερη θέση Πανελλαδικά στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού. Είναι σαφές ότι τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ δημιουργούν έντονο προβληματισμό για την εξέλιξη της νόσου στην περιοχή, αφού όπως αποδεικνύεται, η αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων υπερβαίνει κατά πολύ τον πανελλαδικό μέσο όρο ανά αριθμό κατοίκων.
Στην Ανατολική Αττική, με εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους, με δεκάδες βιομηχανικές ζώνες και εμπορικά πάρκα, με το μεγαλύτερο αεροδρόμιο των Βαλκανίων και δύο μεγάλα λιμάνια - και παρά τις όποιες δεσμεύσεις τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης όσο και της σημερινής μετά τη φονική πυρκαγιά του 2018 - δεν υπάρχει δημόσιο γενικό Νοσοκομείο.
Το αποτέλεσμα, σε μία κρίσιμη κατάσταση όπως αυτή της πανδημίας που δεν υπάρχει Νοσοκομειακή Κάλυψη για όλη αυτή την περιοχή, το βάρος αντικειμενικά να πέφτει στα Κέντρα Υγείας της περιοχής. Πρόκειται για Μονάδες με τεράστιες ελλείψεις τόσο σε προσωπικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή. Μάλιστα δύο τέτοιες μονάδες, το ΚΥ Ραφήνας και το ΚΥ Καλυβίων, θα παίξουν το ρόλο των κέντρων αναφοράς. Το βάρος για τα υπόλοιπα περιστατικά θα μετατοπιστεί στα υπόλοιπα ΚΥ της περιοχής.
Τα στοιχεία από αυτά είναι χαρακτηριστικά: Στο Κέντρο Υγείας Σπάτων το μικροβιολογικό διενεργεί μόνο τις βασικές εξετάσεις. Σε εκείνο του Μαρκόπουλου δεν υπάρχει κλίβανος αποστείρωσης. Στην πλειοψηφία των δομών στην περιοχή υπάρχουν επικουρικοί γιατροί, για να καλύψουν τις ανάγκες με διετείς συμβάσεις, οι οποίες λήγουν τους επόμενους μήνες. Προκήρυξη για μόνιμο προσωπικό δεν έχει γίνει εδώ και χρόνια. Λείπουν βασικές ειδικότητες, όπως καρδιολόγοι και παιδίατροι, με αποτέλεσμα την αδυναμία κάλυψης των αναγκών του πληθυσμού.
Ελλείψεις νοσηλευτών, τραυματιοφορέων, παρασκευαστών και τεχνολόγων. Ελλείψεις εξοπλισμού. Απαρχαιωμένα μηχανήματα, όπως το ακτινολογικό στα Σπάτα και ο καρδιογράφος στο Μαρκόπουλο, βλάβες και προβλήματα στη λειτουργία του υπερηχογράφου ακόμα και χαλασμένη οδοντιατρική καρέκλα είναι ενδεικτικά. Προβλήματα και στις κτιριακές υποδομές. Χώροι ασφυκτικά μικροί και γερασμένοι. Οι όποιες βλάβες προκύπτουν δεν μπορούν να διορθωθούν, λόγω έλλειψης τεχνικού προσωπικού.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
Τι μέτρα θα παρθούν για τη στελέχωση των Κέντρων Υγείας της περιοχής, ώστε να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση.
Πώς θα υποστηριχθούν τα Κέντρα Υγείας που προορίζονται να γίνουν κέντρα αναφοράς.
Τι μέτρα θα παρθούν για την επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών και κλινικών που υπάρχουν στην περιοχή για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Οι Βουλευτές
Γκιόκας Γιάννης
Κανέλλη Λιάνα
Κατσώτης Χρήστος
Μανωλάκου Διαμάντω